Ga naar Content

Wijn van eigen druif: eerste oogst voor Schagense wijn is een feit

Na jaren van hard werken is het dan eindelijk zover: de vijf vrienden van wijngaard Avendorp kunnen voor het eerst hun druiven gaan oogsten. Op een vroege oktoberochtend trommelen ze daarom een tiental vrienden en familie bij elkaar om alle trossen van de wijnranken af te knippen. 

De vijf vrienden van stichting Avendorp - Foto: NH Media / Kelly Blok

Het begon ruim vier jaar geleden als een wild plan van vrienden Nick, Kai, Bas, Koen en Erik uit Schagen om wijn te gaan maken van eigen druiven, maar inmiddels komt dat eerste wijntje steeds dichterbij. Na een geslaagde proefoogst van vorig jaar is het dit keer dan tijd voor het oogsten van druiven voor een grote voorraad aan wijn. 

"Ik denk dat we zo'n 3- tot 4000 kilo verwachten vandaag er af te halen", vertelt Nick Zonneveld. Een hoop kratten dus die samen met een groep vrienden en familie van de vijf heren gerooid worden.

Maar het scheelde niet veel of de druiven hadden niet de juiste suiker- en zuurwaarden om er wijn van te kunnen maken. In onderstaande video vertelt Nick waar dat door kwam. 

Tekst gaat door onder de video

Er wordt geoogst bij wijngaard Avendorp - NH Nieuws

Gelukkig voor de heren is het suikergehalte van de druiven dus goed genoeg om er wijn van te gaan maken. De druiven worden na de oogst dan ook meteen naar een wijnmaker in Twente gebracht om geperst te worden en daarna wordt dat opgeslagen in tanks. "En dan komt de vergisting", legt Nick uit. 

Rood of wit

En hoewel de wijngaard bestaat uit ranken met rode én witte druiven, is het voor de wijnmakers nog niet duidelijk wat voor soort wijn er uiteindelijk in de fles komt. Dat heeft alles te maken met de kwaliteit van de druiven. "We hebben drie rassen staan en daar gaan we eerst drie stille wijnen van maken. Vervolgens gaan we daar elke maand langs om te kijken wat voor soort wijn we daarvan kunnen maken. Het kan zijn dat we er een blend van maken, dus alle drie de rassen bij elkaar doen, of toch wel rode en een aparte witte wijn", vertelt Nick. 

Uiteindelijk hopen de vrienden met de oogst van dit jaar zo'n 1500 tot 2000 flessen te kunnen vullen met wijn van eigen druif. Het zal nog wel even duren voordat dat proces voltooid is, maar dat is het wachten voor de mannen meer dan waard. "Over een half jaar ongeveer dan gaat de fles open!"

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit de Noordkop?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]