Ga naar Content

Kinderboerderijen nog steeds machteloos tegen blauwtong: "Je kunt niet meer doen dan hopen"

Het blauwtongvirus grijpt nog steeds om zich heen. Deze week veroorzaakte het virus een drama op de zoveelste Noord-Hollandse kinderboerderij. Het geliefde schaap Bieke van het Aalsmeerse Boerenvreugd overleefde de besmetting niet. De Vennepse kinderboerderij Dierenvreugd ontspringt tot nu juist toe de dans. 

Kinderboerderijen machteloos tegen blauwtong - NH Nieuws

"Je kunt niet meer doen dan hopen. Het is echt een kwestie van pech of geluk hebben", vertelt beheerder van Dierenvreugd Michiel Schreijnders tegen NH. Hij vreest dat ook zijn schapen binnenkort aan de beurt zijn, maar probeert de knutten (kleine mugjes) die blauwtong verspreiden zo goed en zo kwaad als het kan bij zijn schapen uit de buurt te houden.

"Wij zorgen dat de schapen uit de buurt blijven van de natte plekken, want daar hopen die beestjes zich graag op. Dus bijvoorbeeld de mestbak en de wei." De schapen verblijven tot het gevaar geweken is 's nachts binnen of op het pleintje rondom hun hok. "En we proberen de dieren zo gezond mogelijk te houden, zodat hun weerstand hoog is. We geven ze bijvoorbeeld extra vitamines."

"Het was een leuk schaapje, echt heel gezellig en altijd vrolijk"

Vrijwilligster Kim Tichelaar

Bij Boerenvreugd in Aalsmeer probeerden ze hun schapen op dezelfde manier te beschermen. Tot deze week lukte dat, maar toen begonnen schapen Bieke en Dunya te stuiptrekken en kwijlen. Dierenverzorgster Dominique van der Aar zag het met lede ogen aan. "Ze kregen wondjes in de mond die gingen ontsteken. Dat deed heel erg pijn en werd een bloederig gezicht."

Een vaccin is er voorlopig nog niet, dus het enige wat de verzorgster kon doen is pijnstillers en antibiotica geven. Samen met de cliënten van Ons Tweede Thuis die vrijwillig op de boerderij werken probeerde ze de schapen zo weer op te lappen. Bij Dunya lukte dat, bij Bieke niet. 

Vorst

Vrijwilligster Kim Tichelaar vindt het moeilijk verteerbaar. "Het is heel triest voor ons, maar voor haar is het beter. We hebben haar echt lang verzorgd. Het was een leuk schaapje, echt heel gezellig en altijd vrolijk", vertelt ze. Het stelt de medewerkers gerust dat Dunya waarschijnlijk immuniteit heeft opgebouwd, maar voor de overige schapen houden ze hun hart vast.

Zowel bij Boerenvreugd als Dierenvreugd beseffen ze zich dat het nog wel even kan duren voordat er een vaccin is. Dus hopen ze toch dat de temperatuur snel te laag wordt voor de knutten. "Maar dan moet er wel echt vorst komen", weet Michiel. 

Om deze inhoud te kunnen zien, moet je cookies accepteren.

Lees ook

💬 Wil je iets kwijt?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]