Ga naar Content

Verdachte dodelijke schietpartij Den Helder beroept zich op zelfverdediging

Kevin S., de 26-jarige verdachte van de dodelijke schietpartij op 5 augustus dit jaar in Den Helder, zegt dat hij heeft gehandeld uit zelfverdediging. Vandaag stond hij voor het eerst voor de rechter. Bij de schietpartij kwam een 25-jarige man uit Alkmaar om het leven. Twee anderen raakten gewond.

Foto: Inter Visual Studio

De verdachte wordt doodslag ten laste gelegd door de officier van justitie. Hij zou die nacht het slachtoffer, Lavernie Martis, in borst en rug hebben geschoten. Twee anderen raakten gewond. Uit de eerste zitting valt op te maken dat de spanning tussen verdachte en slachtoffer was opgelopen. Kevin S. zegt nu dat hij hoorde dat het slachtoffer een wapen ging halen en zegt te handelen uit noodweer. 

Volgens de officier van justitie is daar geen sprake van. Uit getuigenverklaringen en videobeelden zou zijn op te maken dat er geen levensbedreigend gevaar zou zijn geweest voor de verdachte. Ook het feit dat Kevin S. bij zijn actie in het achterhoofd hield dat Martis zou hebben vastgezeten, houdt volgens de officier daarom geen stand.

Verklaring

Aan het eind van de zitting kreeg de verdachte het woord. Hij begon aan de zin: "Ik weet dat er geen woorden zijn...", toen er vanaf de publieke tribune, aan de kant van de nabestaanden, een man boos begon te schreeuwen. De rechter vroeg de man zich te kalmeren. De verdachte besloot daarna niet meer verder te gaan met zijn betoog.

De zaak gaat verder op 29 januari bij de rechtbank in Alkmaar. Dan gaat het opnieuw om een  zogenaamde Pro Forma zitting waarbij wordt gekeken wat de stand van het onderzoek is.

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit de Noordkop?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]