Pijnlijke avond Jong AZ; beloften krijgen vijf goals om de oren tegen FC Groningen

Jong AZ zal de eerste wedstrijd in competitieverband tegen FC Groningen snel willen vergeten. Op een goedgevuld Sportpark Kalverhoek werd het 0-5 voor de bezoekers. Het was pas de tweede nederlaag in eigen huis voor de jonkies na het eerdere verlies tegen Willem II (0-2). ong Ajax won met 4-1 van Helmond Sport.

Rome-Jayden Owusu-Oduro (r) baalt na een nieuwe tegentreffer - Foto: Pro Shots / Vincent de Vries

Veel gebruikelijke spelers van Jong AZ ontbraken wegens de Youth League-wedstrijd van dinsdagmiddag tegen Molde FK. Jayden Addai en Ernest Poku waren ook niet van de partij, omdat ze zondag nog meededen met het eerste tegen FC Volendam (3-0 zege). Het zorgde ervoor dat trainer Jan Sierksma moest improviseren in zijn basisopstelling. Hij stapte af van het gebruikelijke 4-3-3 en ging voor een 5-3-2 met Jurre van Aken en Finn Stam op de flanken.

Het begin van de AZ-jonkies was erg slecht en ze oogde onwennig onder de formatie-wijziging. FC Groningen sloeg bij een van de eerste dreigingen direct toe. Jorg Schreuders zorgde op aangeven van Thomas van Bergen voor het openingsdoelpunt. Het verloop van de eerste helft kenmerkte zich door gestuntel in de verdediging van AZ. Al kon Groningen slechts eenmaal de score uitbreiden. Marvin Peersman kopte een corner richting het AZ-doel, waarna Luciano Valente van dichtbij het laatste zetje gaf: 0-2.

Tekst gaat verder onder de foto.

Jong AZ incasseer de 0-2 van Luciano Valente - Foto: Pro Shots / Vincent de Vries

Sierksma had na een helft geklungel genoeg gezien en haalde Mischa Engel (die met Wouter Goes en Maxim Dekker het hart van de verdediging vormde) naar de kant. Nick Koster was zijn vervanger en Jong AZ koos voor een 4-3-3. Dat had niet het gewenste resultaat, aangezien Valente vrij kon doorstomen richting het AZ-doel. De doelpuntenmaker had het vizier echter niet op scherp en schoot hoog over.

Romano Postema zorgde uit de draai voor de derde Groningse goal tot genoegen van de uitsupporters. De avond werd twee minuten later nog pijnlijker na een doelpunt van Radinio Balker. Van Bergen maakte in de slotfase ook nog 0-5. In de slotfase kreeg Ricuenio Kewal nog een grote kans, maar die ging er niet in.

Een aantal jongelingen spelen morgenmiddag 17.00 uur tegen het Noorse Molde FK. Jong AZ komt vrijdagavond weer in actie, MVV is dan in Maastricht de tegenstander.

Opstelling Jong AZ: Owusu-Oduro; Van Aken, Goes (Kerssens/63), Dekker, Engel (Koster/46), Stam; Postma (Kalisvaart/91), Dekkers (Berkhout/77), Reverson; Kewal, Meerdink

Gaston Avila (4) met Jaydon Banel - Foto: Pro Shots / Toon Dompeling

Jong Ajax is op stoom de laatste dagen. De Amsterdamse beloften versloegen maandagavond Helmond Sport (4-1), terwijl TOP Oss vrijdagavond al terugging naar Brabant zonder punten (1-0). Alle Ajax-goals vielen in de tweede helft en Helmond Sport speelde een uur lang met tien man.

Helmond Sport nam nog wel de leiding door een ongelukkige eigen goal van Mika Godts, de uitblinker van de laatste wedstrijden. Mees Kreekels kreeg na 31 minuten echter rood, waardoor het duel compleet omdraaide. Jaydon Banel (twee), Stanis Idumbo Muzambo en Godts zorgden voor de uiteindelijke Amsterdamse zege.

Tekst gaat verder onder de tweet.

Door de overwinning heeft Jong Ajax inmiddels een gat van drie punten met Telstar en zes met FC Den Bosch geslagen. Laatstgenoemde club is komende vrijdag ook de eerstvolgende tegenstander van de Amsterdamse jonkies. Aftrap is 20.00 uur.