Ga naar Content

Gerelateerde videos

Oorlog en conflict door de ogen van kunstenaars in nieuwe tentoonstelling Amsterdam Museum

Het Amsterdam Museum huist tijdelijk aan de Amstel. Het eigen huis, het Burgerweeshuis, is toe aan een grondige opknapbeurt. Maar ook zonder haar vaste stek blijft het museum de verhalen van de stad vertellen. Deze aflevering volgen we de totstandkoming van een nieuwe tentoonstelling met als onderwerp oorlog en conflict.

Keramisch werk met dagboekaantekeningen van Mitrichenko - Foto: NH

Amsterdam biedt een veilige plek voor mensen die op de vlucht zijn voor oorlog en conflict, onder wie tal van kunstenaars. Het Amsterdam Museum was benieuwd naar hun verhalen en ervaringen en deed een oproep, Dit resulteerde in de nieuwste tentoonstelling in het Museum aan de Amstel.

Vika Mitrichenko is een van de kunstenaars die werd geselecteerd. Zij woont hier, maar heeft nog dagelijks contact met haar familie in Oekraïne. Van de gesprekken die ze voerde en van de berichten uit de media, hield ze dagboekaantekeningen bij. Die aantekeningen vormen de basis voor haar kunstwerken in de tentoonstelling.

"Voordat ik in mijn atelier aan het werk ging", vertelt Mitrichenko, "las ik eerst het nieuws. Daarna belde ik met mijn familie in Oekraïne. Zij vertelden me hoe ze daar moesten overleven. Ik voelde me dan hulpeloos. Soms ging ik dan tekenen, schrijven of beeldhouwen. Soms maakte ik keramiek. Het is een heel proces." 

"Hier word je echt meegenomen door de persoonlijke belevingswereld van de kunstenaars"

Imara Limon, conservator Amsterdam Museum

"We vroegen de kunstenaars een voorstel in te dienen rond het thema Oorlog en conflict, dat is het thema van de tweede editie van Refresh Amsterdam", vertelt conservator Imara Limon. "Refresh Amsterdam is een kunstmanifestatie waarbij we iedere twee jaar aandacht besteden aan een urgent thema in de stad. Wij waren benieuwd hoe oorlog en conflict een rol speelden in de stad."

"Zo zie je een persoonlijk verhaal en wordt het niet zo ongrijpbaar. Een oorlog of conflict kan heel abstract zijn: veel cijfers, veel nare beelden op het journaal. Hier word je echt meegenomen door de persoonlijke belevingswereld van de kunstenaars. Dat maakt het misschien niet minder zwaar, maar wel dichterbij."

Tekst gaat door onder de foto

Werk van Gert Jan Kocken - Foto: NH

Een van de Nederlandse deelnemers is Gert Jan Kocken. Hij nam de Tweede Wereldoorlog als thema voor zijn kunstwerk met kaarten. "Het zijn 111 kaarten over elkaar heen", legt Limon uit. "Die komen uit verschillende archieven. Hij laat zien dat er zoveel informatie in kaart is gebracht over die oorlog, door verschillende partijen en met verschillende doelen." 

Bekend is natuurlijk de stippenkaart die ambtenaren voor de Duitsers maakten om inzichtelijk te maken waar joodse Amsterdammers woonden.  Eén stip stond dan voor tien joodse mensen. Tegelijk zie je ook de gaarkeukens in de stad.

Imara Limon: "Kocken laat zien dat er zoveel informatie inzit, waar je van alles mee kunt doen."

Behalve de tentoonstelling is er een uitgebreid publieksprogramma en worden er opvoeringen en een symposium georganiseerd rond het thema oorlog en conflict. "Ik ben benieuwd", zegt Limon, "wat dat voor gesprekken op gaat leveren."

Kijk hier voor meer afleveringen van de serie Museum voor Amsterdam.

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit Amsterdam?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]