Ga naar Content

Boeren en tuinders in Noord-Holland pakken weer massaal uit met kerst

Verlichte trekkeroptochten, kerstmenu-boxen en routes langs verlichte boerderijen met kraampjes. Het evenement 'Boeren en tuinders pakken uit met kerst' kan op nóg meer enthousiasme vanuit de sector rekenen. Bijna alle afdelingen van de Land- en Tuinbouworganisatie (LTO) in Noord-Holland doen mee.

Foto: Marbel de Graaf

Op 8 december staat in West-Friesland bijvoorbeeld al een verlichte trekkeroptocht op het programma. Om 17.00 uur vertrekt er dan een stoet van 70 trekkers, versierd met kerstverlichting en andere versiering door de regio. "Het animo is nog groter", zegt Marbel de Graaf, provinciaal voorzitter van LTO Noord-Holland Noord. "Het is op die dagen mooi om te zien hoe groot de saamhorigheid is. Niet alleen van boeren onderling maar ook met de bezoekers."

Het evenement brengt letterlijk en figuurlijk licht in bange dagen. De sector is veel in het nieuws. "Het is lastig om je bedrijf toekomstbestendig te maken, je weet soms niet welke investeringen je kunt doen. De overheid vindt het lastig om de grote lijnen uit te zetten", legt De Graaf uit, "Dit evenement is daarom ook een hart onder de riem. Je merkt ook dat er onder het publiek veel sympathie is voor de positie van de boeren."

Kleurrijke sector

De politici worden daarom ook uitgenodigd om tijdens 'Boeren en tuinders pakken uit met kerst' te komen kijken. "Dan kunnen ze zien hoe kleurrijk onze sector is in deze donkere dagen. De verschillen vervagen ook. Of je nu een biologische of reguliere boer bent, jong of oud, beginnend of afrondend, de tegenstellingen vallen weg", vertelt Marbel de Graaf.

Dat het evenement een succes is onder het publiek bewijst de versie in de regio Hollands Kroon. Daar groeide het uit zijn jasje. Tijdens de afgelopen jaren konden daar verschillende routes worden gereden waarbij een vast parcours moest worden afgelegd. "Dat vroeg zoveel van de vrijwillige organisatie, dat er besloten is om de routes los te laten. Mensen kunnen nu zelf een route uitzetten aan de hand van een lijst met deelnemers", zegt de voorzitter van de LTO in Noord-Hollands Noord.

In Hollands Kroon openen de boerderijen op 16 december de deuren. In de Schermer trekken ze op 17 december alles uit de kast met Culinair Land van Leeghwater. Vanaf 11.00 uur die ochtend openen zeven boerderijen de deuren en valt er van alles van lokale bodem te smikkelen en bij elkaar te scharrelen. Die zelfde dag rijden er verlichte trekkers door Hollands Kroon, op 22 december is de regio Schagen aan de beurt. Kijk hier na 5 december voor het volledige programma in Noord-Holland.

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit de Noordkop?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]