Ga naar Content

Nieuwe fietsstraat Haarlem-Noord kost rond 3,5 miljoen euro: "Heeft dit wel nut?"

Er moet iets gebeuren met de Lodewijk van Deyssellaan in Haarlem-Noord vindt de gemeente. Daarom zijn er plannen gepresenteerd om de aangrenzende kruispunten voor fietsers veiliger te maken en om van de laan zelf een fietsstraat te maken. Vanavond kunnen burgers in de commissievergadering reageren op die plannen. 

Jaap Visser ziet niet veel in een fietsstraat - Foto: Michael van der Putten/NH Media

De zon weerkaatst fel op de natte klinkers van de Lodewijk van Deyssellaan, waar op het aangrenzende perkje een vrouw een hond uitlaat. Als het aan de gemeente Haarlem ligt, gaan de klinkers plaats maken voor asfalt. Niet alleen de klinkers moeten ruimte maken, ook auto's moeten volgens de plannen plaatsmaken voor fietsers. Het idee is namelijk om van deze straat een fietsstraat te maken, waar auto's te gast zijn.  

De vrouw (ze wil niet bij naam genoemd worden) die de hond uitlaat, is op de hoogte van de plannen en vindt het prima als de weg een facelift krijgt. Ze hoopt wel dat er genoeg parkeerplekken overblijven, 'want dat zou toch jammer zijn'. Op de vraag of ze vanavond in gaat spreken, moet ze lachen: "Nee dat gaat me te ver."

Doorfietsroute 

De Lodewijk van Deyssellaan loopt van de middelbare school, het Mendel College tot aan het Kennemer Sportcentrum. Het stuk weg is populair onder fietsers en onderdeel van een doorfietsroute in de regio Kennemerland. Van die fietsroute is deze weg het enige gedeelte dat niet is geasfalteerd.

Ook andere buurbewoners reageren voorzichtig positief, al worden er ook vraagtekens gezet bij de plannen. Een van hen is Jaap Visser die zich vooral afvraagt waarom er zoveel geld moet worden uitgegeven aan iets wat niet dringend noodzakelijk is. 

Bekijk hieronder de video waarin verslaggever Michael een stukje gaat fietsen en een buurtbewoner spreekt die wel het nut inziet van de plannen. Tekst gaat door onder de video. 

Lodewijk van Deyssellaan wordt fietsstraat - NH Nieuws

De wijkraad gaat wel inspreken vanavond. Zij laten aan NH weten delen van het plan prima te vinden, vooral de kruispunten bij de Orionbrug en Peter Stuijvesantbrug gaan er op vooruit. 

"Belangrijkste punt is dat bewoners nut en noodzaak van de herinrichting van de Lodewijk van Deyssellaan niet snappen", laat Peter Heida van de wijkraad de Krim weten. "Dat is nu een prima fietsstraat waar auto's en fietsers elkaar niet in de weg zitten. Maar de gemeente wil hier de weg verbreden, de stoep op sommige punten versmallen en de autocirculatie in de wijk over de kop gooien"

Volgens Peter zien bewoners veel meer in het herstraten van de huidige straat met bijvoorbeeld vlakke klinkers en een deel van de rijrichting laten zoals hij nu is.

Tekst gaat door onder de foto.

Fietser op de Lodewijk van Deyssellaan - Foto: Michael van der Putten/NH Media

Ook de Fietsersbond Haarlem zou graag iets willen aanpassen aan de plannen. De Pim Mulierlaan, een zijstraat van de Deyssellaan, wordt ook een fietsstraat. Maar die zou volgens de bond breder moeten worden, dit gezien het grote aantal scholieren dat er op piekmomenten overheen fietst. 

Meer nieuws uit Haarlem e.o.?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlem en omgeving. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Haarlem.

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]

Lees ook