Ga naar Content

Extra woningen en groen voor Peperstraat, bewoners blijven zich tegen sloop verzetten

Als je door de Peperstraat in hartje Zaandam loopt zie je veel verpaupering en leegstand.  Er zijn enkele bewoners die zich met hand en tand verzetten tegen de voorgenomen sloop. Maar het gemeentebestuur juicht om de nieuwbouwplannen. "Ik ben blij met dit mooie plan voor de Peperstraat", zegt wethouder René Tuijn. "Het wordt een levendige, groene straat."

Impressie van de nieuwe Peperstraat. - Foto: Gemeente Zaanstad

Het gemeentebestuur van Zaanstad heeft nu het ontwerpbestemmingsplan vastgesteld voor de hele straat en ontwerpvergunningsplan voor de bouw van fase 1. Er komt een parkeergarage met daarboven een plantsoen en negen woongebouwen. "Het wordt een fijne plek", volgens de gemeente. Joan Kelderman moet daar smalend om lachen. "Het zou nu al een fijne plek kunnen zijn als ze er in zouden investeren. Maar er wordt al jaren niets aan onderhoud gedaan." 

Leegstand in Peperstraat. - Foto: NH Media

Joan zit boven op het dossier. Volgens haar zijn de bouwplannen veel te duur. "De financiële risico's zijn heel groot. Zo zijn de btw-kosten, de kosten voor het saneren van de vervuilde bodem en het omleggen van hoge gasleiding niet meegerekend. En zo kan ik nog wel punten noemen." En de bouw van de garage wordt volgens haar betaald uit een fonds - het transformatiefonds - dat voor woningen bedoeld is. Wat er straks terugkomt is te klein en te duur.

Prachtig uitzicht

Een mevrouw met twee kleine kinderen komt uit de Beatrixtoren gelopen. Zij woont er pas een paar maanden en is heel blij met haar huis. "We wonen op vier hoog met een prachtig uitzicht op de Zaan." Ze weet van de sloopplannen en vindt het jammer. "Maar we wisten het al toen we hier kwamen wonen. We hebben een tijdelijk huurcontract. We zoeken al iets anders en dat is heel moeilijk. We komen uit Amsterdam en daar is het onmogelijk om een sociale huurwoning te vinden."

Annemieke neemt afscheid van haar bloemenwinkel. - Foto: NH Media

Op de hoek van de Peperstraat en Oostzijde zit op het eerste oog een fraaie bloemenwinkel. Pas als je ervoor staat zie je de oranje stickers met opheffingsverkoop. Annemieke van der Lende is eigenaar van Bloembinderij Schipper. Sinds 1867 staat op de gevel. De oudste bloemenzaak van Zaandam. Op 23 december gaat de deur dicht. Annemieke stopt er mee na 21 jaar. "Dat heeft zeker met de sloop te maken", zegt ze. "Het is hier zo stil geworden. Het is niet leuk meer. Ik ben 61 en ga kijken of ik nog een paar jaar wat anders kan gaan doen." Ook al draait de zaak al lang niet meer zo als vroeger, toch zal ze het gaan missen. "Vooral contact met klanten die altijd vrolijk zijn als ze hier binnenstappen." 

De aangekondigde sloop gaf Annemieke het laatste zetje om al te stoppen alhoewel ook haar gezondheid een rol speelt. "Het is eigenlijk gek maar ik ben achter gekomen dat ik niet tegen bloemen kan. Dat ik allergisch ben."

Afvoerputje

Helemaal aan het begin de Peperstraat zit in een pand nog een vintagewinkel. De eigenaar haalt zijn schouders op als de sloop ter sprake komt. "Toen ik hier twee jaar geleden begon wist ik dat het tijdelijk zou zijn. Het is wel heel treurig om me heen met al die leegstand. We zijn als ondernemers het afvoerputje." Hij heeft geen flauw idee waar hij straks nog een winkelpand kan krijgen. "Misschien aan de Westzijde. Die kans is niet heel groot."

Tegen de gemeentelijke plannen kan vanaf 21 december tot met 31 december bezwaar gemaakt worden, Joan gaat dat zeker doen. "En ik zal zeker niet de enige zijn", klinkt ze strijdbaar.

Lees ook