Ga naar Content

Wensenlijstje voor nieuw kabinet: NH wil grip op asiel, meer woningen, en betere zorg

Nu de formatie van een kabinet met PVV, VVD, NSC en BBB steeds dichterbij lijkt te komen, vond NH het tijd om opnieuw de thermometer in de samenleving te steken. Hoe kijken zij, bijna drie maanden na de verkiezingen, naar de uitslag van de verkiezingen en hadden zij met de kennis van nu een andere keuze gemaakt? En denken zij dat deze vier partijen er samen uit gaan komen?

"Als je eens kijkt wat er de laatste veertien jaar verrampeneerd is door Rutte en zijn kornuiten dan ben ik blij dat het nu eens de andere kant op gaat", zegt een vrouw in Haarlem. "De ouderenzorg is naar de knoppen, we worden overspoeld door gelukszoekers en immigranten hier, er zijn geen huizen meer voor jongeren." 

En dat zijn nu net de thema's die meer Noord-Hollanders aan het hart gaan. Veel mensen geven aan dat ze hopen dat een nieuw kabinet snel korte metten maakt met het woningtekort, en ook de opvang van asielzoekers wordt veel genoemd als een punt waar het nieuwe kabinet mee aan de slag moet.

Schagen en Laren

In Schagen, waar de PVV bijna een kwart van de stemmen ontving, zijn mensen voorzichtig positief over een rechts kabinet. Ook zien ze Wilders als premier daar best zitten. In Laren, waar de VVD traditiegetrouw de grootste werd, zijn ze iets voorzichtiger. "Als ze eruit komen, gaat het niet langer dan twee jaar duren", zegt een man op straat.

Lees ook

Tip ons!

💬 Stuur een Whatsapp-bericht met een tip, foto of video naar 06-30093003 (handig om op te slaan in je telefoon)!

📧 Contacteer de redactie of journalisten bij jou in de buurt via ons tipformulier.

whatsapp Wil je ons nieuws via WhatsApp ontvangen? Abonneer je hier.

Op de hoogte blijven?

🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app via de App Store of de Google Play Store.