Ga naar Content
Er staat een blauwe auto langs de kant van de weg geparkeerd.
Haarlem

Onoverzichtelijk Haarlems kruispunt is te onveilig, vindt ook de gemeente

17 januari 2024, 06.06 uur · Aangepast 17 januari 2024, 09.27 uur
Door: Paul Tromp · Foto: NH / Paul Tromp

De gemeente Haarlem erkent dat de kruising tussen de Eksterlaan en de Vondelweg een stuk veiliger moet. Ongelukken tussen auto's en fietsers zijn bijna aan de orde van de dag. Omwonenden willen al langere tijd dat de gemeente maatregelen neemt.

Een schouw van de gemeente en de verkeerspolitie in november heeft het een en ander opgeleverd. "De zichtbaarheid moet verbeteren. En dan vooral voor automobilisten die vanaf de Eksterlaan komen. Die hebben slecht zicht op fietsers die richting het noorden rijden", aldus Yagmur Demir, woordvoerder van de gemeente Haarlem.

Tekst loopt door na de foto.

De kruising van de Eksterlaan met de Vondelweg in Haarlem - Foto: NH / Paul Tromp

Fietsers op de Vondelweg komen van twee kanten. Automobilisten op de Vondelweg en de Eksterlaan moeten daarom heel goed om zich heen kijken voordat ze veilig af kunnen slaan. Vaak rijden automobilisten ook te hard en moeten ze op het laatste moment nog stoppen voor een fietser. Bovendien mogen auto's ook nog eens op het fietspad rijden, wat de situatie ook niet echt overzichtelijker maakt.

Fietsers vaak de dupe

Regelmatig gaat het maar nét goed, maar soms worden fietsers vol in de flank geraakt. En staan de hulpdiensten weer bij de kruising. Sommige fietsers vermijden het kruispunt, omdat ze zich van alle kanten door auto's belaagd voelen.

Tekst loopt door na de foto.

De kruising van de Eksterlaan met de Vondelweg in Haarlem - Foto: NH / Paul Tromp

"Ik kan nog niet veel zeggen om welke maatregelen het gaat, behalve dan dat de verkeersborden op korte termijn worden aangepast. Daarna komen dus nog andere maatregelen. Maar het is nog onduidelijk op welke termijn", legt Demir uit.

Snelheidsmeting

Veronica Baljé kijkt vanuit haar huis op de gevaarlijke kruising en moet zo nu en dan eerste hulp verlenen aan slachtoffers. Ze is blij dat de gemeente het probleem nu serieus neemt. "Toevallig staan er op dit moment agenten op de kruising. Ze zijn de snelheden aan het meten op de Vondelweg."

Tekst loopt door na de foto.

Agenten op de kruising Eksterlaan-Vondelweg doen een snelheidsmeting - Foto: Veronica Baljé

Het is de laatste weken zo af en toe nog raak op de kruising. "Ik keek onlangs naar buiten en toen reed een auto zomaar tegen een lantaarnpaal. Het gaat om die paal links van de agent op bovenstaande foto. En het was niet eens glad. Je moet als automobilist zóveel om je heen kijken dat je dus het overzicht voor jezelf verliest en dan tegen een paal kan klappen", vertelt Baljé.

Op 15 december was het ook raak. Toen stond nog een auto tegen dezelfde lantaarnpaal geparkeerd, zoals op de foto hieronder is te zien.

Auto tegen lantaarnpaal bij kruising Eksterlaan en Vondelweg - Foto: Veronica Baljé

Lees ook

Meer nieuws uit Haarlem e.o.?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlem en omgeving. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Haarlem.

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]