Ga naar Content

Monumentale bomen moeten gekapt om Molen van Piet te beschermen

Om de Molen van Piet te beschermen, moeten meerdere bomen rond het rijksmonument worden gekapt. Verschillende onderzoeken wijzen volgens het Alkmaarse college uit dat dit de enige optie is om verdere schade te voorkomen. De oude reuzen worden waarschijnlijk in mei verwijderd.

Foto: Streekstad Centraal

Dat meldt mediapartner Streekstad Centraal.

Door de hoge bomen eromheen heeft de molen al jaren geen vrije windvang meer. Zonder bladeren zorgen de bomen 's winters voor weinig problemen, maar in de zomer kunnen de wieken niet draaien.

De begroeiing zorgt bovendien voor ongelijkmatige winddruk op het wiekenkruis –  temeer omdat het niet meer in de wind gedraaid kan worden – met continue beschadiging van het oude metselwerk tot gevolg. Gevreesd wordt dat de as uiteindelijk zal afbreken.

'Kappen enige optie'

In Alkmaar mogen monumentale of waardevolle bomen niet zomaar worden gekapt. Daar moet 'een zwaarwegend, algemeen belang' voor zijn, en een gebrek aan redelijke alternatieven. Het college wil de oude reuzen graag laten staan, maar zegt dat het niet anders kan.

De constructie van het monument kan niet zomaar versterkt worden volgens de Erfgoedwet. De bomen kandelaberen, ofwel alle takken op gelijke afstand van de stam afzagen, zien zowel het college als het bureau Groenadvies Amsterdam niet zitten. Dus lijkt kappen de enige optie.

Er wordt nog een rapport opgesteld waarin wordt geadviseerd welke bomen te kappen. Ook wordt gewerkt aan een herinrichting en een compensatieplan voor de bomen die verdwijnen. De uitvoering daarvan start naar verwachting volgend jaar.

Lees ook