Ga naar Content
Close-up van gegraveerde gedenkplaten met namen en data.
Haarlem

Struikelstenen voor familie Abram, maar hun familiegeschiedenis blijft een raadsel

16 maart 2024, 08.08 uur · Aangepast 16 maart 2024, 09.55 uur
Door: Geja Sikma · Foto: NH Media / Geja Sikma

Zorgvuldig worden de namen van Isaac Abram en zijn gezin in het messing geslagen. De Joodse familie Abram woonde tot 1942 in de Haarlemse Cronjéstraat, waar ze een muziekwinkel runde, totdat ze door de nazi’s werden vermoord. Nu krijgen ze op dat adres een struikelsteen, net als alle 733 vermoorde Joodse Haarlemmers. 

Bij het leggen van de struikelstenen voor het grootse project van Stichting Struikelstenen Haarlem, is het gebruikelijk om het leven van de vermoorde Joodse Haarlemmers zo goed als het kan in kaart te brengen. Maar voor dit ondernemersgezin Abram ontbreken nog wat puzzelstukjes. 

Vrijwilliger Arne Brentjes van de stichting heeft al wel veel data gevonden. Maar hij kan nergens foto's vinden. Noch van Isaac, zijn vrouw Kaatje of zijn kinderen Nico en Sophia, noch van hun bijzondere muziek- en feestwinkel in Haarlem-Noord, het toenmalige dorp Schoten. Daarom doet hij een oproep, in de hoop dat er meer gegevens en/of foto's opduiken.

Struikelstenen voor de Abrams - NH Nieuws / Geja Sikma

Haarlems Struikelstenenproject 

In Haarlem wordt sinds 2022 drie keer per jaar zo'n 25 struikelstenen gelegd. Zo gestructureerd als hier wordt het bijna nergens gedaan.

Reini Elkerbout is één van de Haarlemmers die hiervoor het initiatief nam, nadat ze hoorde dat er in de stad nog maar twee van dergelijke struikelstenen liggen. Ze richtte met nog een aantal Haarlemmers de Stichting Struikelstenen Haarlem op. Die zorgt ervoor dat alle aanvragen voor stenen door nabestaanden in goede banen worden geleid. 

Het is de bedoeling dat voor 2030 alle 733 in de Tweede Wereldoorlog vermoorde Haarlemse Joden een herdenkingssteen krijgen.

Struikelstenen, of 'stolpersteine', is een project van de Duitse kunstenaar Gunther Demnig. Het is de bedoeling dat voorbijgangers door de opvallende stenen met naam en datum waarop die persoon is vermoord, even 'struikelen' en dan bedenken hoeveel leed de joodse gemeenschap is aangedaan in de Tweede Wereldoorlog. 

Lees ook

Meer nieuws uit Haarlem e.o.?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlem en omgeving. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Haarlem.

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]