Ga naar Content

71-jarige man bekent moord op zijn vrouw: "Ik heb haar doodgemaakt"

De 71-jarige G. R. uit Tuitjenhorn die ervan wordt verdacht op 22 december zijn vrouw Lia (68) om het leven te hebben gebracht, heeft vanmorgen die daad tegenover de rechter bekend. "Ik bedacht me niet, ik ga nu dit of dat doen." Daarna realiseerde hij zich wat hij had gedaan: "Sjips, ik heb haar doodgemaakt, bedacht ik, en ik wilde zelf toen ook dood."

Tuitjenhorn, familiedrama - Foto: Inter Visual Studio

Bij deze eerste inleidende zitting is de zaal van de rechtbank in Alkmaar goed gevuld en zit een tiental mensen op de publieke tribune. De man komt, begeleid door twee politieagenten, de rechtszaal binnen en moet huilen als hij zijn familie ziet zitten. 

Hij luistert stilletjes naar waar de officier van justitie hem van verdenkt: het wurgen en smoren van zijn vrouw, vlak voor kerst afgelopen jaar. Dat gebeurde in hun woning aan de Ligthof in Tuitjenhorn, een park met vakantiehuizen.

Als hem wordt gevraagd of hij nog iets wil zeggen, slaat hij zijn handen voor zijn ogen en moet hij huilen. Hij doet zijn bril af en steekt daarna van wal. "Ik had altijd gehoopt dat het tussen ons goed zou komen. Toen ze zei: ik blijf bij jou, was ik dol- en dolgelukkig. We hadden zo'n perfecte mooie week gehad en hadden alweer plannen om dit jaar samen op vakantie te gaan. Maar toen ik aan haar vroeg: hou je van me? Zei ze keihard 'nee'."

Zelfmoord

Hij had het niet vooraf gepland, zegt hij. En toen het gebeurd was, realiseerde hij zich dat hij haar om het leven had gebracht. "Toen wilde ik zelf ook dood. Ik wilde me straffen om wat ik mijn vrouw had aangedaan." Kennelijk heeft hij daadwerkelijk een zelfmoordpoging gedaan, want op 23 december trof de politie hem zwaargewond aan in hun huis in Tuitjenhorn.

Hulpsite

Denk je aan zelfdoding? Neem dan 24/7 gratis en anoniem contact op met 0800-0113 of chat op 113.nl

Pas na een week was hij aanspreekbaar en kon hij worden verhoord. Toen werd hij direct aangehouden. R. zit nog steeds vast. Zijn advocaat pleit ervoor dat hij tot aan de inhoudelijke behandeling tijdelijk uit de gevangenis mag. "We moeten rekening houden met een lange gevangenisstraf, maar mijn cliënt moet orde op zaken stellen voor hij de cel in kan. Zo moet bijvoorbeeld de woning worden verkocht. Ook moet iedereen verwerken wat er is gebeurd."

Crime passionnel

Hij vervolgt: "Dit is een crime passionnel in de puurste zin van het woord. Er is iets heftigs gebeurd binnen de familie. De familie moet het verwerken, maar mijn cliënt zelf ook."

De officier van justitie kijkt er anders tegenaan. "Er is wel degelijk sprake van een geschokte rechtsorde: er is iemand dood. Lia had niet alleen haar eigen gezin, maar er zijn meer nabestaanden. Het weegt daarom zwaarder om de verdachte vast te houden." De rechter beslist vandaag of de verdachte tijdelijk vrij mag komen. Op 17 juni is de volgende zitting.

Update 10 april:

De rechter heeft besloten dat de 71-jarige verdachte vast moet blijven zitten.

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit de Noordkop?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]