Ga naar Content

Aalsmeerders strijden voor behoud uniek Seringenpark, 'maar er moét geld bij'

Bloem voor bloem fotograferen Aalsmeerders Magda van der Schilden en Sjaak Koningen de 133 verschillende seringenvariëteiten in het Seringenpark. Ze werken aan een archief, maar houden tegelijkertijd hun hart vast: als de gemeente niet met meer geld over de brug komt, kan Stichting Seringenpark Aalsmeer het park niet goed meer onderhouden.

Aalsmeerders strijden voor behoud Seringenpark - NH Nieuws

"Daar moet ik écht niet aan denken", zegt Magda tegen NH. Zij behoort tot de groep omwonenden die in 2011 bij de gemeente aan de bel trok over de slechte staat van het park. Dat leidde tot een totale renovatie in 2015. Daarna daagden de Aalsmeerders de gemeente in een 'right to challenge' uit om het onderhoud van het park voor hetzelfde geld naar een hoger niveau te tillen. 

Enige ter wereld

"Er is maar één park als dit ter wereld. De achteruitgang ging ons ontzettend aan het hart", vertelt Magda. Dertien jaar later staat de Aalsmeerse met haar poten in de klei te noteren welke variëteit waar staat. Stichting Nationale Plantencollecties wil het bijzondere park toevoegen aan haar collectie en 'dan moet het wel allemaal goed genoteerd zijn.'

Sinds de omwonenden de scepter zwaaien in het Seringenpark gaat het een stuk beter. Waar het aantal soorten in 2011 was afgenomen naar 100 staan er nu alweer 133. Alle soorten werden of worden in Aalsmeer geteeld. Dat gebeurt al sinds de 19e eeuw op de eilandjes van de Westeinderplassen. 

"Je zult niet zoveel seringen meer zien, daarom is het zo belangrijk dat die hele geschiedenis hier nog zichtbaar is"

Vrijwilliger Magda van der Schilden

Dat het oer-Aalsmeerse beroep seringenkweker onder druk staat, vergroot volgens Magda het belang van het behoud van het Seringenpark. "Je zult niet zoveel seringen meer zien, daarom is het zo belangrijk dat die hele geschiedenis hier nog zichtbaar is."

De toegewijde vrijwilligers blijven zich graag belangeloos inzetten voor het park, maar goed onderhoud kost nou eenmaal geld. "De hovenier wordt betaald door de gemeente, maar daarnaast moet je bijvoorbeeld ook bemesten, nieuwe planten neerzetten en vuil afvoeren." 

Magda benadrukt dat het park bovendien een gemeentelijk monument is en alleen daarom al op de benodigde financiële steun van de gemeente zou moeten kunnen rekenen. 

Doordacht bosje

Om de groen-wethouder van Aalsmeer Sven Spaargaren te overtuigen, geven de vrijwilligers hem aanstaande donderdag een rondleiding door het park. Vrijwilliger en seringenexpert Dick Maarsen heeft alvast een doordacht bosje seringen uit het park bij elkaar gezocht. "De vader van de wethouder was ook seringenkweker en ik heb twee soorten geknipt die zijn vader ook geteeld heeft", legt hij uit. 

Dick heeft nóg een verzoek aan de gemeente. Hij wil de seringencollectie graag compleet maken met twee variëteiten die uit Aalsmeer zijn verdwenen.

Lees ook

💬 Wil je iets kwijt?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]