Ga naar Content

Amstelveense Olmenhof voor 1,5 miljoen opvang-klaar gemaakt, toch wacht volgend jaar de sloopkogel

De Olmenhof in Amstelveen gaat volgend jaar al tegen de vlakte, blijkt uit berichtgeving van Woonzorg Nederland. En dat terwijl het slooppand op dit moment voor 1,5 miljoen euro wordt opgeknapt en ingericht voor de opvang van Oekraïners.

In voormalig ouderencentrum De Olmenhof wonen Amstelveense starters die geen woning kunnen vinden - Foto: NH Media

Woonzorg Nederland kondigt met Stichting Brentano Amstelveen aan op de plek van de Olmenhof 120 zorgstudio's voor senioren met een zware zorgvraag te gaan realiseren. "De start van de sloop en nieuwbouw is naar verwachting over 1,5 jaar", melden ze.

Oekraïners en economisch daklozen die er tijdelijk worden opgevangen kunnen in juni in het pand terecht. Zij moeten er dus na iets meer dan een jaar dus weer uit.

Anti-kraak

De Olmenhof werd 10 jaar lang volgens de leegstandswet verhuurd aan anti-kraakbewoners. Dat waren vooral jongeren die geen woning konden vinden in Amstelveen en omgeving. De leegstandswet bepaalde dat zij er na 10 jaar uit moesten

Eind vorig jaar besloot de gemeente het leegstaande pand opnieuw in te gaan richten als opvang voor gevluchte Oekraïeners. Daarom willen zij het verpauperde pand nog één keer 'beperkt' opknappen. Dat kost in totaal zo'n 1.466.000 euro, dat de gemeente beschikbaar stelt uit het Lokaal werkbudget Oekraïne.

Tekst gaat verder onder video

Thuisloze Amstelveense starters wonen in een krot, maar vechten toch om te blijven - NH Nieuws

800.000 euro daarvan wordt gebruikt voor het opknappen en 600.000 voor de inrichting van de opvang. Onder inrichting vallen volgens gemeentewoordvoerder zaken als bedden, beddengoed, een koelkastje, kookgerei en verlichting. "De inrichting kan worden hergebruikt op andere locaties. We verwachten dat we een deel van die kosten vergoed krijgen door het Rijk."

'Goedkoopste oplossing'

Volgens de woordvoerder is het opknappen van de Olmenhof op dit moment de goedkoopste optie voor opvang van Oekraïeners in Amstelveen. "Dit is inderdaad een tijdelijke oplossing maar goedkoper dan opvang in hotels. Er zijn op dit moment geen andere locaties geschikt en beschikbaar."

Eerder deze maand maakte de gemeente bekend dat zes woonunits in de tijdelijke opvang worden opgeknapt voor economisch daklozen. Uit de beantwoording van vragen die gemeenteraadslid Gonnie van Rietschoten (Actief voor Amstelveen) aan het college stelde blijkt dat 'de woningen die worden ingezet voor economisch dakloze inwoners 
minimaal worden opgeknapt en niet worden ingericht.' Dit wordt betaald met geld van het Rijk voor economisch daklozen in de regio Amstelland.

Lees ook

💬 Wil je iets kwijt?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]