Ga naar Content

Enorme nieuwe pompen in Afsluitdijk moeten voorkomen dat water opnieuw over kades klotst

Om in de toekomst sneller water af te kunnen voeren, worden er zes gloednieuwe pompen in de Afsluitdijk bij Den Oever geplaatst. Samen vormen ze dan het grootste gemaal van Europa. Nu moet al het water uit het IJsselmeer nog bij eb via de spuisluizen naar buiten stromen. Straks kunnen de pompen maar liefst 275.000 liter water per seconden extra afvoeren. In de video zie je de operatie waar chirurgische precisie voor nodig is:

Bouwers plaatsen loeizware pompen in Afsluitdijk met paar millimeter speelruimte - NH Nieuws

"Die pompen zijn heel belangrijk. Tot nu waren we afhankelijk van een lage waterstand op de Waddenzee om te kunnen spuien naar de Waddenzee. We hebben dus eb buiten nodig. Als het geen eb is, kunnen we het water dus eigenlijk niet kwijt. Hebben we dan veel wateraanvoer vanuit de grote rivieren en gaat het waterpeil stijgen dan hebben we nu nog een probleem", vertelt projectmanager Wop Schat van Rijkswaterstaat.

Hoogwater

En dat het water hoog kan komen, werd afgelopen winter al bewezen. Vanaf eind december stond het water in het Markermeer zo hoog dat het over de dijken klotste. Zowel bij Hoorn als Volendam werden zandzakken neergelegd om het wassende water te stoppen.

Afgelopen winter stroomde het water op meerdere plekken over de kades. 

Hoogwater bij het Slobbeland in Volendam - Foto: Rene Pannekeet

"Daarom bouwen we nu pompen in. Zelfs als het dan buiten de Afsluitdijk hoogwater is, wat met de klimaatverandering steeds vaker gaat gebeuren, dan kunnen we nog steeds water van het IJsselmeer afvoeren."

Droge zomers, natte winters

Afgelopen voorjaar verhoogde Rijkswaterstaat het peil van het IJsselmeer extra om een buffervoorraad op te bouwen, voor als het weer extreem droog zou worden in de zomer. 

Waterschappen rond het IJsselmeer hebben het zoete water dan nodig om de gevolgen van een neerslagtekort in hun gebied te kunnen opvangen. Het IJsselmeer is ook een drinkwaterreservoir. 

Omwonenden hadden destijds kritiek op Rijkswaterstaat. Die vonden dat het agentschap het waterpeil ten onrechte hoog heeft laten staan na de zomer, waardoor in de winter problemen ontstonden door hevige regenval en een ongunstige wind. 

Rijkswaterstaat was het niet met die kritiek eens en liet weten dat de waterstand halverwege oktober 35 centimeter beneden NAP was. 

De klus gaat zo'n twee weken duren. De pompen worden eind volgend jaar in gebruik genomen. 

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit de Noordkop?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]