Ga naar Content

De tijd lijkt stil te staan in oude bunker uit Koude Oorlog: "Een museumstuk"

Onder gemaal de Helsdeur in Den Helder is tijdens de Koude Oorlog een bunker gebouwd die bij een nucleaire aanval het personeel veilig moest houden. De werknemers hadden de onmisbare taak om het water in de regio op peil te houden. Inmiddels is de bunker niet meer te gebruiken in geval van nood. Maar eenmaal binnen maak je toch een kleine tijdreis en voelt het een beetje alsof je door een decor van James Bond stapt.

De tijd lijkt stil te staan in oude bunker uit Koude Oorlog: "Het is echt een museumpje" - NH Nieuws

"Toen dit gemaal eind jaren '60, begin jaren '70 gebouwd werd, zaten we volop in de Koude Oorlog. Dit gemaal is daarom voorzien van een schuilkelder voor als de bom zou vallen. Het is sinds de val van de muur in 1989 niet meer onderhouden, want het gevaar uit het Oosten is weg. Het is een museumstuk geworden."

Rijkswaterstaat was verantwoordelijk voor de bevoorrading. Als het mis zou gaan dan moest er immers wel eten zijn. Medewerkers kwamen daarom regelmatig langs op het gemaal om de voorraden aan te vullen of te vervangen. Voor het vermaak lagen er ook tijdschriften die regelmatig werden omgeruild zodat er altijd actuele lectuur voorhanden was.

Onbruikbaar

Gemaalbeheerder Peter Ottervanger benadrukt dat de bunker niet meer te gebruiken is. Zo is onder andere de filterinstallatie voor verversing van de lucht niet meer intact. Vroeger werd er grind gebruikt om de hitte uit de lucht te halen die vrijkwam bij een aanval met bommen, maar dat systeem werkt niet meer. 

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit de Noordkop?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]