Ga naar Content

Van flamenco muziek tot kunststof schaatsbaan: Pinksterdrie wordt groots gevierd

Derde pinksterdag wordt dit jaar groots belicht in de Zaanstreek, omdat het 450 jaar geleden is dat Spanjaarden werden uitgeschakeld. Om dit te vieren, zijn er op de Zaanse Schans oude ambachten te zien, is er een muziektheaterproductie over het Zaans Ontzet en kunnen vroege vogels op zaterdag 'dauwtrappen'. 

Foto: Ina Vos

De verschillende activiteiten beginnen al voor Pinksteren. Zo is er vrijdag in Jisp een luilakpolderloop, op zaterdag is een luilakontbijt met archiefbeeld in De Fabriek en op zondag is er een musical over het Zaans Ontzet te zien in de Bullekerk. 

Op derde pinksterdag wordt de bevrijding van de Spaanse bezetting gevierd. Een veldslag die op Zaanse grond werd uitgevochten. "Dankzij de Purmerenders hebben we de slag om de Spanjaarden 447 jaar geleden gewonnen", vertelde burgemeester Jan Hamming drie jaar geleden. Traditioneel werd dan ook door veel mensen uit de regio een bockbiertje gedronken in Purmerend en in Jisp werd er de afgelopen jaren nog volop feestgevierd. 

Op Pinksteren zelf kunnen liefhebbers op de Zaanse Schans genieten van kanonsschoten, verhalenverteller Monique en een vertelling van de 80-jarige oorlog. Monique vertelt twee verhalen.

De verhalenverteller praat over Freek de Vrijbuiter, een 10-jarige jongen die helpt met het verzet tegen de Spanjaarden. Ook vertelt ze het verhaal van broer en zus Krijn en Klaartje, die per ongeluk in Haarlem terechtkomen en de weg naar huis moeten zien te vinden. 

Roeien en dansen

In Westzaan wordt een kunststof schaatsbaan neergezet. Daar wordt het verhaal van Westzaner Lambert Melisz laten zien, die zijn moeder op een slee meesleepte. Sportievelingen kunnen deze scène zelf naspelen. Ook staat er een roeimachine, want de watergeuzen zoefde over de Zaan.

Voor wie liever danst, speelft Jeff Heijne in de Schuilkerk famenco-muziek. Twee voormalig stadscomponisten spelen Geuzenliederen uit de zestiende en zeventiende eeuw op dezelfde locatie na. Ook het Wilhelmis komt voorbij. 

Oorlog in Oekraïne

De oorlog met de Spanjaarden is even geleden, maar in de wereld is er niet overal vrede. In de Oostzijderkerk vertelt Andrew daarom zijn verhaal. Hij raakte tijdens de oorlog in Oekraïne zijn been en een arm kwijt. De positieveling vertelt in het Engels waarom hij het belangrijk vindt dat men zich verzet tegen een bezetter.

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit Zaanstreek-Waterland?

Taalfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]