Ga naar Content
Twee meisjes lopen op een houten pad met aan weerszijden groene velden en bomen en een huis op de achtergrond. Het oudere meisje, gekleed in een witte tanktop en een blauwe spijkerbroek, houdt de hand van het jongere meisje vast, die een roze mouwloos shi
Zaanstreek-Waterland

Schaatsen met 25 graden tijdens Pinksterdrie vanwege 450 jaar vrijheid

21 mei 2024, 16.30 uur · Aangepast 21 mei 2024, 16.55 uur
Door: Mischa Korzec · Foto: NH Media

Schaatsen met 25 graden, in Westzaan kan het. Het is dit jaar 450 jaar geleden dat de Zaanse feestdag 'Pinksterdrie' ontstond. Op tweede pinksterdag 1574 verjoeg de stad de Spanjaarden tijdens de Tachtigjarige Oorlog. En dat wordt dit jaar groot gevierd met diverse feesten in de Zaanstreek. 

Lieve (12) en haar zusje Yentl (7) nemen het er van op de schaatsbaan in Westzaan. Zij weten ook precies waarom ze vandaag aan het schaatsen zijn. "Er was een meneer en die moest voor zijn zieke moeder zorgen", zegt Yentl. "En dat vonden de Spanjaarden zielig en daarom mocht hij schaatsen". Haar oudere zus vult aan dat het om Lambert Melisz ging die tijdens de Tachtigjarige oorlog van Westzaan naar Hoorn trok met zijn zieke moeder op de slee. De Spanjaarden stopten de twee, maar vonden het verhaal zo indrukwekkend dat ze door mochten schaatsen. 

Bokkie kopen

Helemaal toevallig is het niet dat ze deze specifieke kennis beschikken, want hun vader is aangesloten bij Pinksterzaan, die voor festiviteiten in de hele Zaanstreek zorgt.

Een groep fietsers die een tocht maakt langs alle festiviteiten stopt bij de schaatsbaan, maar geen van allen durft de ijzers onder te binden. Pinksterdrie kennen ze wel van 'Bokkie kopen'. In Purmerend was er op deze dag een veemarkt waar bokken werden verkocht. De dieren werden, na het drinken van enkele biertjes, weer meegenomen naar de Zaanstreek.

Schaatsen met 25 graden - NH Nieuws

Buien

Wie nog graag wil schaatsen in Westzaan moet heel snel zijn, want dat kan alleen vandaag nog. Daarbij slaat het weer om en gaat het flink onweren.

Lees ook