Ga naar Content

'Burgemeester van Cruquius' (80) legt na 36 jaar voorzittershamer dorpshuis neer

De 80-jarige 'burgemeester van Cruquius' Henny van Son stopt na 36 jaar als voorzitter van de dorpsvereniging en het dorpshuis. Het is mooi geweest vindt ze, al zal ze het dorp en het dorpshuis niet aan hun lot overlaten. "Nu kan ik de jongelui nog de weg wijzen", vertelt ze.

Henny van Son in het dorpshuis - Foto: Pieter van Houten

"Het dorpshuis is haar tweede thuis", vertelt Nico van Bentem. Hij is dertig jaar bestuurslid bij de dorpsvereniging. Met Henny heeft hij het oude dorpshuis gesloopt, het nieuwe dorpshuis gebouwd en vervolgens leven ingeblazen. 

"Ze heeft het talent om mensen te motiveren om te helpen", vertelt penningmeester Kees van der Louw. "Ook aarzelt ze niet om bij de gemeente of bedrijven naar binnen te lopen of hen op te bellen als ze denkt dat ze daarmee iemand kan helpen."

Recentelijk kaartte Henny bijvoorbeeld de verkeersgevolgen van de bouw van de wijk Wickevoort aan en stimuleerde ze de gemeente om op een leegstaand bedrijventerrein woningbouw te realiseren.

Wat was uw motivatie om voorzitter van de dorpsvereniging te worden?

"Ik had geen motivatie", vertelt Henny. De toenmalige secretaris Gerrit Lammerse belde 36 jaar geleden bij haar thuis aan en deelde haar mee dat zij het voorzitterschap zou gaan overnemen. De 44-jarige Henny begreep er niets van. "Ik had op dat moment niets maar dan ook niets met de vereniging te maken. Maar als ik iets voor een ander kan doen, zal ik het niet laten."

Zo gezegd, zo gedaan: Henny werd voorzitter van de dorpsvereniging. De toenmalige secretaris bleek haar goed ingeschat te hebben, want ze bleek als een vis in het water in de functie. "Met mensen omgaan, activiteiten organiseren, zorgen dat alles goed loopt: dat vind ik het leukste wat er is. Dat als we een feest hebben, het een echt feest wordt."

Tekst gaat verder onder de foto van het huidige dorpshuis.

Het dorpshuis in Cruquius - Foto: Google Maps

Waar bent u het trotst op?

"Dat is toch wel de bouw het dorpshuis. "Niemand dacht dat het me zou lukken." Het oude dorpshuis was toentertijd zo lek als een mandje, maar aanvankelijk wilde de gemeente geen oplossing bieden. "We zaten in het vergeethoekje. Andere dorpen in Haarlemmermeer kregen bomen, riolering en bestrating. Wij kregen niets."

De gemeente had de verkeerde te pakken, stelt Henny. "Als gezegd wordt dat iets niet kan of mag, ga ik juist op de barricade staan." Met succes: na jaren strijden werd op 2 juni 2007 het dorpshuis geopend. Bij de bouw van dat dorpshuis hebben inwoners zelf het grondwerk gedaan en het parkeerterrein aangelegd. 

In het dorpshuis zijn bruiloften, feesten en activiteiten als koken, boetseren en klaverjassen. "Iedereen is er echt trots op. We hebben goed contact met de gemeente en staan echt op de kaart. Dat vind ik leuk: dat ze weten dat Cruquius bestaat en weten dat we zo'n mooi gemaal hebben."

Tekst gaat verder onder de foto van het Cruquiusgemaal.

De trots van Cruquius: het gemaal - Foto: Cruquius Museum Haarlemmermeer

Waarom kiest u ervoor om nu te stoppen?

"Ik ben tachtig: nu kan ik de jongelui nog helpen, begeleiden en de weg wijzen. Als ik later stop, weet ik dat niet zeker." Voorlopig is Henny nog elke vrijdagochtend als de vrijwilligers komen in het dorpshuis te vinden en staat ze paraat als er hulp nodig is.

Er is nog geen nieuwe voorzitter, onthult Henny. "Ik heb wel tegen iemand gezegd: jij wordt voorzitter. Dat werkte bij mij tenslotte ook. Hij is er wel voor in." Even blijft het stil. "Hij heeft in ieder geval geen nee gezegd."

Er is een receptie voor Henny om haar te bedanken voor haar inzet voor Cruquius en de buurtvereniging. Het feestje voor Henny vindt plaats op 24 mei van 16.00 tot 18.00 uur in het dorpshuis aan de Oude Spaarneweg 57.

Lees ook

Nieuws uit Haarlemmermeer 

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlemmermeer. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

💡 Stuur ons jouw nieuwstips naar [email protected]

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via https://www.nhnieuws.nl/haarlemmermeer

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]