Ga naar Content

Vrouw (80) opgelicht door 'agent' met beangstigend verhaal over gewapende overvaller

Een vrouw (80) uit Nieuw-Vennep heeft haar waardevolle spullen afgegeven aan een nep-politieagent. De oplichter had haar bang gemaakt met een verhaal over een gewapende overvaller die haar wijk onveilig maakt. "De babbeltrucs worden steeds erger", vertelt wijkagent Ton Wijsman.

Afbeelding ter illustratie - Foto: Politie

De hoogbejaarde vrouw, die in het centrum van Nieuw-Vennep woont, werd twee dagen geleden gebeld door een oplichter, vertelt wijkagent Ton Wijsman aan NH. Deze oplichter beweerde politieagent te zijn en vertelde dat drie mannen een gewapende overval hadden gepleegd: twee overvallers waren opgepakt, maar een liep nog vrij rond. 

De situatie in haar wijk was zeer gevaarlijk, beweerde de oplichter. Hij gaf haar het advies om haar sieraden en andere waardevolle spullen in een doos te doen. Een van zijn collega's kwam bij haar thuis langs om de doos op te halen en 'veilig te stellen'.

Angstig

De vrouw was angstig en geloofde deze 'politieagent'. "Het heeft veel impact op het slachtoffer", benadrukt wijkagent Ton Wijsman. De babbeltruc heeft haar vertrouwen beschadigd, net zoals bij vele andere slachtoffers.

"Ze komen telkens met meer geloofwaardige variaties"

Wijkagent Ton Wijsman

"Ze komen telkens met meer geloofwaardige variaties, maar trap er niet in", waarschuwt de wijkagent. Hij ziet steeds vaker babbeltrucs gebeuren, telkens weer net iets anders uitgevoerd. Door zich als iemand anders voor te doen en angst te zaaien, hopen de oplichters er met een flinke buit vandoor te kunnen gaan. 

Om oplichting te voorkomen, adviseert de wijkagent om naar legitimatie te vragen, de officiële instanties na te bellen en onbekende mensen niet zomaar binnen te laten. "Waarschuw vooral ook oudere mensen voor babbeltrucs."

Lees ook

Nieuws uit Haarlemmermeer 

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlemmermeer. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

💡 Stuur ons jouw nieuwstips naar [email protected]

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via https://www.nhnieuws.nl/haarlemmermeer

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]

Lees ook