Ga naar Content

Grasaren zijn groter en bloeien eerder dit jaar: "Levensgevaarlijk voor huisdieren"

De grasaar lijkt onschuldig, maar het plantje kan levensgevaarlijk zijn voor huisdieren. Normaal steken ze pas vanaf juli boven het gras uit, maar dierenartsen in Noord-Holland hebben nu al de eerste grasaren operatief moeten verwijderen bij honden. "Ze zijn momenteel wel twee keer zo groot als normaal."

Foto: NH Media

Wat maakt de grasaar zo gevaarlijk voor honden? Grasaren zijn scherpe zaden van een wilde grassoort. Ze groeien vooral langs stoepen en wegen en op slecht onderhouden grasvelden. Dat zijn precies de plekken waar huisdieren veel rondsnuffelen.

Wanneer de grassoort tot bloei komt, kunnen de stekelige delen afbreken en in de vacht van een dier blijven hangen. Dierenarts Marinda van Ekris, van dierenartspraktijk Wormer legt uit wat er vervolgens gebeurt: "Wanneer het dier beweegt en de grasaar zit op zijn vacht, kruipt die grasaar dwars door de huid heen. Die grasaren hebben namelijk een soort weerhaakjes. Het kan bij het oor door het trommelvlies heen gaan of bij het oog achter de oogkas terechtkomen. Ze worden het meest gevonden bij de pootjes. Het graaft zich een weg door de huid heen. Het laat dan niet meer los, en lost ook niet makkelijk op. Hoe later je erbij bent, hoe dieper het zit." 

Ecoloog Luc Sour zag de grasaar de afgelopen maanden een enorme groei doormaken. "Ze zijn wel twee keer zo groot als normaal, ik dacht: 'Staat hier nu tarwe?'"

Waarom is er nu zoveel grasaar?

Volgens Sour zijn zo'n beetje alle planten flink groter gegroeid de afgelopen jaren, met name de grassen. Na een extreem natte herfst blijft het dit voorjaar nog steeds nat. Dit heeft ermee te maken dat de Noordzee momenteel relatief warm is en meer verdampt dan normaal. Ook vanuit Zuidoost-Europa komen er meer buien onze kant op. Dat dit tegelijk gebeurt, is vrij uitzonderlijk.

Die uitzonderlijk situatie zorgt voor veel vocht, en dat vocht is de motor van de extreme groei van de planten en grassen. Over twee à drie weken beginnen de grasaren te rijpen. Dan raken de weerhaken los, en wordt het gevaarlijk voor huisdieren.

Hoe bescherm je jouw huisdier?

Dierenarts Van Ekris krijgt steeds vaker honden binnen met grasaren in hun vacht, neus of ogen. Ook dit jaar heeft ze de eerste slachtoffers van grasaar al in haar kliniek gehad. Ze geeft een aantal tips om te voorkomen dat jouw hond slachtoffer wordt. 

Allereerst is het belangrijk om grasaar te herkennen zegt ze. "Zodat je weet waar je hond niet moet gaan rondsnuffelen." Grasaar herken je aan de lange, dunne, stekelige zaadjes met weerhaakjes, die meestal geel of bruin zijn.

"Pas na veel klachten wordt er gemaaid, maar dan is het leed al geschied"

Luc Sour, Ecoloog

"Hoe eerder je doorhebt dat je hond een weerhaak heeft, hoe makkelijk het te verhelpen is", benadrukt ze. Dat kan weer schelen in de kosten. Verder is het belangrijk om jouw hond altijd te controleren na het uitlaten. Als je er vroeg bij bent, kun je de haakjes zelf nog verwijderen. "Lukt dit niet? Ga dan zo snel mogelijk naar de dierenarts."

Het belang van maaien

De makkelijkste manier om te voorkomen dat grasaar huisdieren verwondt, is met het weghalen van de stekelige plant. Zowel Sour als Van Ekris roepen gemeenten dan ook op om te beginnen met maaien.

Sour: "In Amsterdam heeft bijvoorbeeld één op de tien huishoudens een hond. Hondenbezitters beginnen nu al te klagen, omdat ze uit voorgaande jaren weten dat gemeenten vaak te laat reageren. Pas na veel klachten wordt er gemaaid, maar dan is het leed al geschied. Daarom word ik nu preventief aangesproken met de vraag of er wel op tijd gemaaid gaat worden. Dit is echt een groot probleem dat om snelle actie vraagt."

Lees ook

Tip ons!

💬 Stuur een Whatsapp-bericht met een tip, foto of video naar 06-30093003 (handig om op te slaan in je telefoon)!

📧 Contacteer de redactie of journalisten bij jou in de buurt via ons tipformulier.

whatsapp Wil je ons nieuws via WhatsApp ontvangen? Abonneer je hier.

Op de hoogte blijven?

🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app via de App Store of de Google Play Store.