Ga naar Content

Grasaar gevaarlijk voor hond: Zaanstad neemt maatregelen

Zeer pijnlijk en soms zelfs dodelijk voor huisdieren: de grasaar. Dit jaar zijn ze extra vroeg en met velen. Dat baart hondenbaasjes zorgen, toch doen de meeste gemeentes weinig aan het vervelende plantje. Het maaien van de grassoort zou namelijk niet goed zijn voor de biodiversiteit, maar volgens ecoloog Luc Sour is dit onzin.

Hond Angel - Foto: NH Media

Jo van Wijk liep met zijn hond Angel langs de zeedijk in Den Helder. Na een korte wandeling begon Angel moeilijk te lopen. Jo vond een klein wondje op de poot van zijn hond. Doordat hij er aan begon te bijten en likken dacht Jo dat de wond vanzelf over zou gaan, maar dit bleek niet zo te zijn. Na een aantal dagen werd het wondje een wond en begon het te ontsteken. Dat was het moment dat Jo besloot naar de dierenarts te gaan. 

Grasaar tot vlees doorgedrongen

Bij de dierenarts werd duidelijk dat het om een grasaar ging. Inmiddels was hij tot drie centimeter in het vlees gedrongen, bijna tot het bot. "Ik heb allesbehalve een kleinzerige hond, maar je zag dat hij leed." De dierenarts heeft de grasaar verwijderd en na een antibioticakuur knapte hond Angel weer op.

Het gras aan de dijk is momenteel weer zo'n twee meter hoog. Nu wandelt Jo er nog. Omdat de zaden nog niet rijp zijn, is er nog geen groot gevaar. "Ik hou ze in de gaten. Wanneer ze geel worden, loop ik daar zeker niet meer." 

Tekst gaat verder onder de foto.

Grasaar van zo'n drie centimeter - Foto: NH Media

De gemeente Zaanstad heeft besloten om grasaren op te nemen in het maaibeleid vanwege de problemen die ze voor honden veroorzaken. Door het natte en milde weer van de afgelopen weken groeit de grasaar dit jaar relatief vroeg.

De gemeente zet extra medewerkers in voor twee extra maairondes, één in mei/juni en één in augustus/september, om de verspreiding van grasaren te beperken. 

Lees ook

Het maaien richt zich op gebieden met de meeste overlast, zoals hondenlosloopgebieden en woonwijken. Er worden bosmaaiers en eventueel veegwagens en borstelmachines ingezet.

Inwoners kunnen bij de gemeente melden waar veel grasaren voorkomen, zodat het goed in kaart kan worden gebracht. 

"Het is daarom onzin dat we deze planten moeten behouden voor een betere biodiversiteit"

Ecoloog Luc Sour

Wat doen andere gemeentes?

NH vroeg nog vier gemeentes of ze actie gaan ondernemen tegen de grasaar, namelijk de gemeente Amsterdam, Hilversum, Hoorn en Alkmaar. Uit die rondvraag blijkt dat geen van deze gemeentes speciale maatregelen neemt tegen de grasaar.

Ze geven aan dat er minder wordt gemaaid om de biodiversiteit in de stad te verbeteren. Gras dat de verkeersveiligheid bedreigt, wordt wel verwijderd. Ook worden hondenlosloopgebieden kort gemaaid.

Hond verspreidt zelf zaden van grasaar

Ecoloog Luc Sour ziet dat de plekken waar de grasaren staan, overeenkomen met de plekken waar honden veel lopen. Dat zit zo: de planten zijn vaak te vinden in de berm bij een stoep, bij bomen of lantaarnpalen. Dit zijn plekken waar de hond zijn behoefte doet.

De zaden van de plant blijven aan hun vacht kleven en vallen weer op de grond wanneer de hond zijn poot optilt op een andere locatie. Op die plekken groeien de zaden uit tot nieuwe planten. Zo achtervolgt de plant de hond. "Het is daarom onzin dat we deze planten moeten behouden voor een betere biodiversiteit."

Tekst gaat door onder de foto

Sour benadrukt dat hondeneigenaren hun honden altijd na het uitlaten moeten controleren. Maar hij vindt ook dat gemeenten hun verantwoordelijkheid nemen.

"Ik zou ze aanraden om gerichte acties te ondernemen tegen deze plant, net zoals ze doen bij andere lastige soorten. Op dit moment ontbreekt het specifieke beleid hiervoor. Het besef moet nog doordringen bij de mensen. Planten zoals de Japanse duizendknoop en de berenklauw staan bekend om hun probleem, deze plant krijgt nog niet dezelfde aandacht, terwijl hij zich snel verspreidt. Letterlijk in dit geval: voorkomen is beter dan genezen." 

Tip ons!

💬 Stuur een Whatsapp-bericht met een tip, foto of video naar 06-30093003 (handig om op te slaan in je telefoon)!

📧 Contacteer de redactie of journalisten bij jou in de buurt via ons tipformulier.

whatsapp Wil je ons nieuws via WhatsApp ontvangen? Abonneer je hier.

Op de hoogte blijven?

🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app via de App Store of de Google Play Store.