Ga naar Content
Een woonhuis van rode baksteen met een dichtgetimmerd raam bij de ingang, zwartgeblakerde delen boven de ramen die duiden op brandschade, en een klein zitgedeelte buiten. Bij een deur en raam is een omheind terrein met overgroeide planten en vuilnisbakken
Zaanstreek-Waterland

Angst voor vergisexplosie: brievenbussen Purmerend dichtgeplakt

27 mei 2024, 17.00 uur · Aangepast 28 mei 2024, 18.47 uur
Door: Mischa Korzec · Foto: NH Media

Weer is het raak in de Speelwagenstraat in Purmerend. Na een rustige nacht ontploft een brandbom, ditmaal bij de buren van de woning die eerst doelwit was. De politie onderzoekt de zaak, maar de buurt denkt al te weten hoe de vork in de steel zit. Volgens hen gaat het om een vergisexplosie. Uit voorzorg worden brievenbussen dichtgemaakt. Een enkeling denkt zelfs aan verhuizen. 

Even wat benzine door de brievenbus en dan een lucifer of vuurwerk erbij. Het is ondertussen een bekende tactiek voor jonge criminelen om wraak te nemen op rivalen, of om ze af te schrikken. Ook is bekend dat dat steeds vaker bij het verkeerde adres gebeurt.

Van vrijdag op zaterdagnacht woedde er een flinke brand in de Speelwagenstraat. De buurt staat voor een raadsel, want er woont een ouder echtpaar met drie katten. Twee dagen later zijn de buren aan de beurt.

Angst na vergisexplosie - NH Nieuws

De bewoner zit aangeslagen voor de deur tegen zijn auto een sigaret te roken. "Ik heb vannacht mijn 1-jarige kind gepakt en ben met het hele gezin het huis uitgerend." Hij laat weten dat het huis onbewoonbaar is en dat hij op een nieuw huis via de woningbouwvereniging hoopt. "Ik heb met niemand ruzie", laat hij weten.  

Na de eerste brand plaatste de gemeente een camera voor het huis waar vannacht een brandbom afging. Verschillende buren hebben direct geholpen met het blussen van de brand. Andere buren vermoeden dat nu wel het juiste huis is gepakt omdat er wel vaker "gerommel" is met jongeren rond de woning. 

Verhuizen

Toch is de angst in de straat nog steeds groot. "Mijn moeder is gespannen en bang en ik vrees voor haar", zegt een vrouw in tranen "Het is twee deuren verderop en ze weet niet wanneer het bij haar voordeur gebeurt."

De buurman die vannacht nog hielp met blussen denkt er ook over om te verhuizen. "Ik woon hier al zestien jaar, maar had het er wel met mijn vrouw over gehad." Een man die zijn hondje uitlaat komt kijken en vertelt dat er al mensen in de straat hun brievenbussen uit voorzorg dichtmaken. 

Beide woningen zijn onbewoonbaar verklaard. De politie is op zoek naar getuigen en beelden van deurbelcamera's.

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit Zaanstreek-Waterland?

Taalfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]