Ga naar Content

Haarlemse burgemeester teleurgesteld in Zandvoort om asielzoekers: "Gemeente schuift probleem naar anderen"

Jos Wienen, de burgemeester van Haarlem, betreurt het besluit van de gemeente Zandvoort om voorlopig niet verder te zoeken naar een locatie voor een asielzoekerscentrum in het dorp. Zandvoort maakt deel uit van een regionaal overleg over de opvang van asielzoekers, waarin ook andere gemeenten in Kennemerland aan meedoen.

Jos Wienen is voorzitter van dat overleg. De gemeenten in Kennemerland moeten, volgens de nog geldende spreidingswet, gezamenlijk ruim 3.000 asielzoekers opvangen. De nieuwe coalitie van PVV, BBB, VVD en NSC wil de spreidingswet afschaffen. Daarom ziet Zandvoort er nu het nut niet van in om verder te zoeken.

'In strijd met de wet'

De gemeenten bespreken gezamenlijk de verdeling van de asielzoekers en kunnen eventueel asielzoekers en statushouders met elkaar uitruilen.

Wienen is teleurgesteld over de keuze van Zandvoort. "Het is in strijd met de wet, het probleem blijft en wordt zo op het bordje geschoven van de gemeenten die het wel proberen op te lossen", laat hij weten.

Buurgemeenten Haarlem, Bloemendaal en Heemstede gaan namelijk wel door met het zoeken naar oplossingen voor de opvang van asielzoekers in de regio. Net als andere gemeenten in Kennemerland.

Tekst loopt door na de foto.

Jos Wienen - Foto: Gemeente Haarlem

Volgens Haarlem is Zandvoort zelfs uit het overleg gestapt. Iets wat de kustgemeente stellig ontkent. "We hebben geen enkel overleg opgezegd. Alleen het zoeken naar locaties is, gezien alle onduidelijkheid die ontstaan is over het mogelijk intrekken van de spreidingswet, getemporiseerd", laat een woordvoerder van de gemeente weten.

Bloemendaal en Heemstede willen vandaag geen uitgebreide reactie geven. "De wethouders van Heemstede en Bloemendaal spreken zich op dit moment liever niet uit over besluiten van buurgemeenten en hebben niets toe te voegen aan de reactie van Jos Wienen", laat een woordvoerder van beide gemeenten weten.

'Zandvoort moet verantwoordelijkheid nemen'

Ook het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) betreurt de keuze van Zandvoort. "We hopen dat de gemeente toch zijn verantwoordelijkheid gaat nemen. Dat geldt voor alle gemeenten trouwens. De wet geldt namelijk nog gewoon", legt woordvoerder Ronald Smallenburg uit. 

"We doen een moreel appel op de gemeente Zandvoort om de wet uit te voeren. Deze houding is bovendien ook jammer voor de onderlinge relatie met de buurgemeenten. Maar ook voor de vluchtelingen, voor het hele land eigenlijk. Het zou het leven voor iedereen een stuk lichter maken als iedereen de wet uitvoert."

 

Lees ook

Meer nieuws uit Haarlem e.o.?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlem en omgeving. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Haarlem.

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]