Ga naar Content

Nieuwe technische baas FC Volendam is een man van lijstjes: 7 vragen voor Patrick Busby

Patrick Busby is voor de komende drie jaar aangesteld als de nieuwe technisch directeur van FC Volendam. Het is aan de Haarlemmer om Het Nieuwe Oranje na het vertrek van Team Jonk en de ineenstorting die volgde weer op te bouwen. Dat moet met een aanzienlijk kleinere portemonnee. Het spelersbudget gaat flink omlaag; van vier naar anderhalf miljoen euro. 

De nieuwe technisch directeur van FC Volendam Patrick Busby - Foto: FC Volendam/Sonny Sier

Wie is Patrick Busby? 

"Ik ben 51, heb twee kinderen en kom uit Haarlem. Als scout heb ik dertig jaar ervaring en gewerkt bij Ajax, Hamburger SV, FC Groningen, Brighton & Hove Albion en de laatste vier jaar bij FC Twente."

Waarom wilde je technisch directeur van FC Volendam worden?

"Het was niet per se een ambitie. In december heb ik mijn contract bij Twente opgezegd en ben daarna benaderd door algemeen directeur Frans ten Berge om bij FC Volendam te komen werken. Ik heb nagedacht of een functie als technisch directeur wat voor mij zou zijn. Ik heb  met mensen uit het vak gesproken en ben gerust gesteld dat ik het moest gaan doen."   

Bij Ajax stelden ze scout Sven Mislintat aan als technisch directeur en dat pakte helemaal verkeerd uit

"Daar ben ik niet bang voor. Ik ben één van de meest ervaren scouts van het land. Ik heb als zelfstandig scout in Zuid-Amerika gewerkt en heb in die hoedanigheid samengewerkt met agenten van clubs. Ik heb het hele pakket dus gehad. Ik denk dat Mislintat het bij Ajax alléén heeft gedaan. Als je overlegt met de trainer en de scouting kom je tot betere keuzes. Je hebt als club over maar één ding de controle en dat is over je personeelsbeleid. Als je daarin verkeerde keuzes maakt, ben je snel gezien."

Tekst gaat verder onder de foto.

Sven Mislintat - Foto: Pro Shots/Ron Jonker

Weet je al wie komend seizoen de trainer van FC Volendam wordt? 

"Dat hoop ik binnen twee weken te weten. Ik ben met twee kandidaten in gesprek. Er zijn acht, negen open sollicitaties bij ons binnengekomen. We kunnen kiezen voor nieuw, fris elan, maar er valt ook iets te zeggen dat deze club toe is aan iemand die het allemaal al een keer heeft meegemaakt."

Wat kun je zeggen over de erfenis die Team Jonk heeft achtergelaten?

"Vind ik moeilijk. Ik ken hun werkwijze en visie niet. Ze hebben natuurlijk wel iets goed gedaan. Volendam is gepromoveerd en heeft zich in het eerste seizoen gehandhaafd in de eredivisie. Maar als je als team opstapt, laat je de club stuurloos achter. Iedereen deed hier zijn best, maar er was geen leiding. Zelf werk ik juist heel gestructureerd. In de scouting werk ik met lijstjes. Bij Twente werden ze wel eens lijstjesmoe van mij, maar dat leidt wel tot iets. Je bent je continue bewust van de namen en de keuzes die je moet maken. Het is één grote puzzel." 

Veel spelers vertrekken bij FC Volendam. Hoe ziet de selectie er na de zomer uit? 

"We hebben afscheid genomen van dertien spelers. George Cox heeft ook gezegd dat hij graag weg wil, dus tegen hem hebben we ook gezegd dat we graag willen dat hij dan na 1 juli weg is. Ik verwacht dat er nog tussen de vijf en tien spelers zullen vertrekken. Dat is ook nodig om de selectie zowel sportief als financieel in balans te krijgen. We gaan met een kleinere selectie van 22 spelers werken, want het budget gaat terug van vier naar anderhalf miljoen euro."  

Tekst gaat verder onder de foto.

FC Volendam-verdediger George Cox ontvangt de bal - Foto: Orange Pictures

Wat mogen de supporters komend seizoen verwachten van hun club?

"We willen meedoen voor de play-offs. Dat is absoluut de doelstelling. We hebben natuurlijk weinig geld en moeten het van goedkope spelers hebben en van mensen die met ons meedenken. Tegen supporters zeg ik: kom vooral naar het stadion! We zoeken mensen die een hart hebben voor de club en kunnen ook nog mensen gebruiken voor de scouting. Iedereen kan een bijdrage leveren aan het nieuwe Volendam."

Méér weten over de spelers met wie Patrick Busby aan het nieuwe FC Volendam bouwt?  Check onderstaande video.

Patrick Busby over de selectie van komend seizoen - NH Sport/Edward Dekker

Lees ook

💬 Wil je niets missen van NH Sport?

  • Kijk elke maandag om 17.10 uur naar NH Sport op tv
  • Luister op vrijdag van 19-22 uur en zondag van 17-19 uur naar NH Sport op NH Radio
  • Like onze Facebookpagina of volg ons op Twitter
Tips of opmerkingen? Mail naar [email protected] of bel 088 - 850 51 52