Ga naar Content

Pasgeboren konijn uit 'gedumpt' eenoudergezin ingeslapen: "Had erger kunnen aflopen"

Een dierenarts heeft een pasgeboren konijn laten inslapen dat afgelopen zondag met zijn moeder, broertjes en zusjes op straat in Hoofddorp werd aangetroffen. Het diertje was er zo slecht aan toe dat het niet meer gered kon worden. Het dierenasiel vermoedt dat de konijnen diezelfde dag zijn gedumpt.

De konijnen zijn gevonden in de straat Bandholm in Hoofddorp - Foto: Dierentehuis Kennemerland

Toen buurtbewoners afgelopen zondag het moederkonijn met vijf baby-konijnen zagen, besloten ze de dierenambulance te bellen. De baby-konijnen waren pas twee en een halve week oud.

De buurtbewoners hadden de konijnen die dag voor het eerst gezien, vertelt Kristel van Dierentehuis Kennemerland. Ook waren de konijnen tam en konden de baby-konijnen nog nauwelijks lopen. Ze vermoedt daarom dat de konijnen niet zijn ontsnapt of in het wild zijn geboren, maar diezelfde dag door hun eigenaar in deze straat zijn gedumpt.

"Het konijntje kon alleen maar rondjes draaien en viel steeds om"

Kristel, Dierentehuis Kennemerland

Na de vangst bleek dat een van deze babykonijntjes ernstig ziek was. "Het konijntje kon alleen maar rondjes draaien en viel steeds om, tenzij we het vasthielden", omschrijft Kristel. Omdat het konijn er na de vondst zo slecht aan toe was, heeft de spoedarts besloten het jonkie een spuitje te geven.

Toch had het nog veel erger kunnen aflopen, benadrukt Kristel. "Het is maar goed dat ze zo snel gevonden zijn, want anders hadden de anderen het waarschijnlijk ook niet overleefd." De andere vijf konijnen zitten veilig in het dierentehuis en kunnen als de baby-konijnen oud genoeg zijn worden geadopteerd. 

Eerste dumping dit jaar

De vraag rijst waarom iemand een heel nest konijnen zou dumpen. "Het kan financieel zijn", zegt Kristel. "Er heerst veel schaamte." Als mensen niet meer voor hun dieren kunnen zorgen, hoopt Kristel dat zij contact opnemen met het asiel om een oplossing te vinden. "Dit was gelukkig pas de eerste dumping in de regio dit jaar. Dat willen we graag zo houden." 

Lees ook

Nieuws uit Haarlemmermeer 

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlemmermeer. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

💡 Stuur ons jouw nieuwstips naar [email protected]

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via https://www.nhnieuws.nl/haarlemmermeer

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]