Ga naar Content

Alkmaarder Joris Kramer keert terug op Europees podium: "Altijd m'n doel geweest"

In de krankzinnige finale van de play-offs tegen FC Utrecht kopte Joris Kramer afgelopen weekend Go Ahead Eagles naar de winst (2-1 in verlenging). Daardoor speelt de Alkmaarder aankomend seizoen weer op het Europese podium. Iets dat hij eerder in zijn carrière van dichtbij meemaakte met AZ. "Old Trafford vond ik heel indrukwekkend."

Alkmaarder Joris Kramer op z'n plek bij Go Ahead Eagles - Foto: Orange Pictures

"We zijn op Ibiza", vertelt Joris Kramer over de telefoon vanaf het Spaanse eiland. Samen met zijn teamgenoten sluit de 27-jarige inwoner van Alkmaar het succesvolle seizoen af met zijn club Go Ahead Eagles. "Het is wel lekker om hier een paar dagen te zijn, ook al is het de standaard bestemming van veel voetbalteams."

"Next level"

"Bizar als je het winnende doelpunt maakt in zo'n wedstrijd", blikt Kramer nog even terug op de 1-2 winst bij FC Utrecht. Uit een vrije trap kopte hij de bal achterwaarts in de 117e minuut binnen. De winnende treffer zorgde voor een enorme ontlading bij de Eagles, want de Deventenaren gaan Europa in.

"Aan het begin van dit kalenderjaar maakte ik de gelijkmaker tegen Ajax. Een paar jaar geleden scoorde ik al de winnende goal vlak voor tijd tegen Fortuna Sittard. Alleen dit is wel echt next level."

Tekst loopt door onder de video.

Uitglijdende Joris Kramer viert het Europese ticket met de fans van GAE - NH Nieuws

AZ pikte de jonge Kramer ooit in 2009 op bij de Foresters uit Heiloo, daarna doorliep de centrale verdediger de Alkmaarse jeugdopleiding. Meerdere seizoenen behoorde hij tot de hoofdmacht, maar hij kwam niet verder dan een half uurtje tegen FC Groningen in augustus 2019. Na een paar verhuurperiodes bij clubs als FC Dordrecht, SC Cambuur en Go Ahead Eagles verliet Kramer pas op 25-jarige leeftijd AZ om vervolgens een contract te tekenen bij NEC.

"Het is altijd mijn doel geweest om zelf op het veld te staan bij Europese wedstrijden"

Joris Kramer

Als jongen uit de stad is het jammer voor Kramer dat hij nooit is doorgebroken. Wel maakte hij de nodige Europese wedstrijden van dichtbij mee. Met onder meer de uitwedstrijden tegen het Oostenrijkse LASK Linz en Manchester United. "Ook vanaf de bank werkten die Europese wedstrijden heel inspirerend. Vanaf toen is het altijd mijn doel geweest om zelf op het veld te staan bij Europese wedstrijden. En nu gaat dat gebeuren met de Eagles."

Tekst loopt door onder de foto.

Foto: Pro Shots/Toon Dompeling

Het Europese avontuur van Kramer met Go Ahead Eagles begint op 25 juli. Aan die tweede voorronde van de Conference League doen honderd ploegen mee, met vooral bekerwinnaars en kampioenen uit kleinere competities. Ook stromen de afvallers van de voorrondes van de Champions League en Europa League in. De loting vindt plaats op 19 juni.

"Ik vind het wel prettig om ook uit die voetbalbubbel te stappen"

Joris Kramer

Opvallend is dat Kramer niet in Deventer woont, maar gewoon in Alkmaar. "De afgelopen jaren ben ik veel verhuisd en ik merkte dat ik met mijn gezin wel toe was aan een vaste woonplek. Voor ons voelt Alkmaar echt als thuis." 

Lange ritjes

Dat betekent heel wat uurtjes vertoeven in de auto. Een retourtje tussen woon- en werkplek voor Kramer is bijna 300 kilometer. "Het is wel te doen en tijdens de autorit kom ik tot rust. Als ik dan thuis ben, dan heb ik ook echt het voetbal achter me gelaten. Ik vind het wel prettig om ook uit die voetbalbubbel te stappen."

Het contract bij Go Ahead Eagles van Kramer loopt nog tot de zomer van 2026.

Lees ook

💬 Wil je niets missen van NH Sport?

  • Kijk elke maandag om 17.10 uur naar NH Sport op tv
  • Luister op vrijdag van 19-22 uur en zondag van 17-19 uur naar NH Sport op NH Radio
  • Like onze Facebookpagina of volg ons op Twitter
Tips of opmerkingen? Mail naar [email protected] of bel 088 - 850 51 52