Ga naar Content

Alkmaarse overlastflat krijgt na jaren een opknapbeurt

Blowende jongeren die 's nachts schreeuwen in het trappenhuis, afval in de galerij en tocht langs je lijf terwijl je op de bank televisie kijkt. Eind 2025 is het waarschijnlijk allemaal verleden tijd voor de bewoners van De Vooruitgang in Alkmaar. Eigenaar Woonwaard geeft de flat in de wijk Overdie een omvangrijke en hoognodige opknapbeurt. "Bewoners waren het vertrouwen kwijtgeraakt."

Even een voet op het groene kastje en iemand met een soepel lichaam is zo op de eerste verdieping - Foto: Streekstad Centraal

"Het zat mensen tot hier", erkent Eelke Pinkhaar, projectleider van woningcorporatie Woonwaard, terwijl hij zijn hand boven zijn hoofd houdt. "Veel flats in de omgeving waren al lang opgeknapt, maar toen kwam er een dure verhuurdersheffing en hebben we de plannen in deze buurt moeten staken. Veel bewoners hadden zoiets van: en wij dan? Ze zijn de afgelopen jaren hun vertrouwen kwijtgeraakt", vertelt hij aan mediapartner Streekstad Centraal.

Overlast hangjeugd

Nu de heffing is teruggedraaid, krijgt De Vooruitgang eindelijk haar opknapbeurt. En dat werd tijd, want de overlast in de flat in Overdie lijkt immens. "Sommige mensen voelen zich niet veilig", zegt Pinkhaar. "Er zijn mogelijk sleutels in omloop bij jongeren die deze flat zien als hun jeugdhonk. Dat eerste gesprek met de bewonerscommissie voor dit project was dan ook pittig. Eerst zien, dan geloven, dachten ze."

Roel Wijnstra woont al bijna 35 jaar in de flat aan de Melis Stokelaan en is lid van de commissie. Hij kan niet wachten tot de renovatie start. Zijn woning is direct naast de tussenhal, waar veel overlast is. "Jongeren klimmen via een kastje naar 1-hoog en dan zijn ze binnen. Daar gaan ze hangen, met fietsen en skates, ze blowen, dat is allemaal niet prettig."

Volgens Roel is de flat met de jaren hun hangplek geworden. En daar komt hopelijk verandering in. De middenentree wordt straks aangepast, zodat jongeren er niet meer bij kunnen, evenals de deuren. Maar er gebeurt nog meer.

Tekst gaat verder onder de foto.

Bewoner Roel Wijnstra (links) in gesprek met Eelke Pinkhaar van Woonwaard - Foto: Streekstad Centraal

Alle 116 woningen worden energiezuiniger gemaakt: betere ventilatie en isolatie en zonnepanelen. Er komen nieuwe liften, de tussenhallen krijgen een opknapbeurt en het uiterlijk van de flat wordt drastisch aangepakt. Als kers op de taart komt er een grote muurschildering van Maria Tesselschade op de linkerzijde van de flat, als onderdeel van Museum Murals.

Minder rommelig, meer privacy

De flatbewoners hebben tijdens inloopavonden en via een enquête aangegeven wat zij belangrijk vonden bij de renovatie. Zo worden op hun verzoek bijvoorbeeld de hekken in de galerij vervangen door troebel, kleurend glas. Dit maakt de aanblik van de flat minder rommelig en zorgt voor meer privacy.

"Het voelt voor veel bewoners als een nieuwe start", stelt projectleider Eelke Pinkhaar. En bij een mooie flat is minder gesodemieter, is het idee. "Door de 'broken windows theory': als iets er niet aantrekkelijk uitziet, is er eerder overlast. Maar het belangrijkste is dat mensen weer toekomst in hun flat zien."

Na de zomer worden de definitieve plannen voor de flat gepresenteerd aan de bewoners en de wijk. De renovatie duurt, als alles volgens plan gaat, tot eind 2025.

Veel bewoners dekken nu het balkon af, zodat niet iedereen naar binnen kan kijken - Foto: Streekstad Centraal

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit Alkmaar en omgeving?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]