Ga naar Content

Op de stoel van de bondscoach: Peter van der Zwaan van Ilpendam

De definitieve selectie van Oranje is bekend. Met 26 spelers reist Ronald Koeman binnenkort af naar het EK in Duitsland om daar een gooi te doen naar de Coupe Henri Delaunay. Alleen nu is de grote vraag: welke elf spelers moet de bondscoach opstellen? Voor de ideale basiself polsen wij de mening van verschillende Noord-Hollandse amateurtrainers. Dit keer de ervaren coach Peter van der Zwaan uit Purmerend.

Ronald Koeman & Peter van der Zwaan - Foto: NH Media

"Op dit moment leeft het EK nog niet heel erg bij mij", vertelt Peter van der Zwaan. De huidige trainer van sv Ilpendam kijkt er wel naar uit. "Straks zit ik wel elke avond voor de buis en probeer ik alle wedstrijden te kijken."

"Gewoon rustig thuis op de bank kijk ik naar Oranje. Meestal zit mijn vrouw dan naast me, al heeft zij wat minder met het voetbal. En je ziet mij niet in een oranje shirt of in andere gekke toestanden hoor."

Paspoort:

Naam: Peter van der Zwaan
Leeftijd: 57 jaar
Club: sv Ilpendam (hoofdcoach)
Niveau: 4e klasse
Oneliner: "Jongens, het wordt altijd weer maandag."

Systeem

"Als basisopstelling zou ik voor een 1-4-3-3 systeem kiezen", adviseert de 57-jarige coach uit Purmerend zijn collega Ronald Koeman. "Al hangt dit ook af van de tegenstander, want tegen landen zoals bijvoorbeeld Oostenrijk zou ik schakelen naar een 1-3-4-3 variant."

Zie hieronder de basiself van Peter van der Zwaan.

Opstelling Nederlands elftal Peter van der Zwaan - Foto: NH Media

Enorm veel vertrouwen heeft Van der Zwaan niet in het Nederlands elftal deze zomer. "Ik vind dat we op te veel posities geen spelers van wereldtop hebben. Daarnaast geloof ik niet dat jongens als Frenkie de Jong en Memphis Depay na twee maanden blessureleed een goed en volledig EK kunnen spelen."

Brobbey in de spits

Als het aan Van der Zwaan ligt, geeft Koeman de voorkeur aan Joey Veerman en Brian Brobbey ten opzichte van het op dit moment nog geblesseerde duo. Verder vindt de oud-speler van Telstar dat de bondscoach bij de samenstelling van de selectie is teruggevallen op veilige keuzes. "Ik had Ian Maatsen gekozen in plaats van Daley Blind."

Tekst loopt verder onder de foto.

Brian Brobbey (2e van rechts) vervangt Wout Weghorst - Foto: Pro Shots/Stanley Gontha

"De poule komen we als nummer twee achter Frankrijk wel door", voorspelt Van der Zwaan. "De achtste finale is te doen, maar daarna is de kwartfinale het eindstation voor Oranje."

Duitsland grote favoriet

"Er zijn gewoon te veel goede ploegen die meedoen aan het EK. Voor mij is Duitsland by far de beste ploeg. Ze hebben inderdaad een mindere voorbereiding gekend op dit toernooi, maar ze beschikken wel over een enorme wilskracht en het zijn echte toernooivoetballers. Plus ze hebben het thuisvoordeel. Bij Frankrijk mis ik wat gretigheid, ik heb het gevoel dat zij op hun retour zijn."

Tekst loopt verder onder de foto.

Peter van der Zwaan als speler van Telstar - Foto: PRO SHOTS

Het EK in Duitsland start voor het Nederlands elftal op zondag 16 juni in Hamburg tegen Polen. Verder neemt de selectie van Koeman het in de groepsfase op tegen Frankrijk en Oostenrijk. De finale is in het Olympiastadion in Berlijn op zondag 14 juli.

Lees ook

💬 Wil je niets missen van NH Sport?

  • Kijk elke maandag om 17.10 uur naar NH Sport op tv
  • Luister op vrijdag van 19-22 uur en zondag van 17-19 uur naar NH Sport op NH Radio
  • Like onze Facebookpagina of volg ons op Twitter
Tips of opmerkingen? Mail naar [email protected] of bel 088 - 850 51 52