Ga naar Content

Oppositie verlaat boos gemeenteraad Bloemendaal: "Hoe leg ik dit thuis uit?"

Opnieuw grote onrust in de Bloemendaalse politiek. Omdat de coalitiepartijen weigerden een voorstel van de oppositie over het splitsen van woningen te behandelen, verlieten de zeven raadsleden van GroenLinks, Hart voor Bloemendaal en Zelfstandig Bloemendaal boos de raadzaal. Eerder deze week stapte VVD-wethouder Heijink op. Officieel om gezondheidsredenen, maar in werkelijkheid na fouten in het woningsplitsdossier.

Gemeentehuis Bloemendaal - Foto: NH Media / Rob Wtenweerde

Fractievoorzitter Herbert Faber van GroenLinks werd behoorlijk emotioneel toen bleek dat de coalitiepartijen het initiatiefvoorstel van zijn partij, Hart voor Bloemendaal en Zelfstandig Bloemendaal niet op de agenda wilden zetten. Het zou niet duidelijk zijn of het college een mening heeft over het splitsen van woningen.

Haarkloverij

Faber vond het allemaal maar juridische haarkloverij: "Ik denk dat onze inwoners grote moeite hebben met dit juridisch gedoe. Het lijkt meer te gaan om de gehoorzaamheid van de coalitiepartijen richting de VVD. Zo jaag je mensen het stemhokje uit."

Marielys Roos van Hart voor Bloemendaal maakte zich boos: "Het staat op de agenda. Wij willen dat het vanavond behandeld wordt. Dit zijn echt vuile spelletjes!" Dat lokte weer een felle reactie uit van burgemeester Ankie Broekers-Knol. "Dat soort taal wil ik hier niet horen", beet ze Roos toe. 

De burgemeester maakte ook duidelijk dat wethouder Nico Heijink is opgestapt omdat hij in zijn eentje een advies over de woningsplitsing had opgesteld, zonder de rest van het college daarover te informeren. Nadat een meerderheid van de raad besloot het voorstel niet op de agenda te houden, stapten zeven raadsleden op. De vergadering werd daarop geschorst.

Waarom woningen splitsen?

Een dag later - nadat het stof weer wat is neergedaald - kijkt Herbert Faber van GroenLinks terug op het gedoe. "Ik vind het gedrag dat de coalitiepartijen vertonen eigenlijk heel schadelijk voor het vertrouwen in de politiek. Volgens mij is coalitiepartij PvdA eigenlijk voorstander van onze plannen, maar ze stemmen tegen omdat ze bang zijn dat de VVD de coalitie dan laat klappen."

Voor GroenLinks is het kunnen splitsen van woningen erg belangrijk, zegt Faber. "Er is een wooncrisis in Nederland. In Bloemendaal is er sprake van onderbewoning. Hier staan hele grote huizen en daar woont bijna niemand. Vroeger woonden er veel meer mensen in dat soort woningen. Het is voor jongeren zo ontzettend moeilijk om woonruimte te vinden, daarom willen we de regels versoepelen. Maar de VVD is bang dat het te druk wordt in Bloemendaal."

"Wethouder Heijink leek akkoord te gaan, tot achter de schermen de pleuris uitbrak"

Herbert Faber, GroenLinks Bloemendaal

Faber verbaast zich ook over de rol die de vertrokken VVD-wethouder Nico Heijink speelde. "Ons voorstel is al een tijdje bekend. Het is uitentreuren besproken met de wethouder en zijn ambtenaren. Wij dachten dat we hem wel meekregen, totdat achter de schermen de pleuris uitbrak. Toen bleek de reactie van het college ineens alleen van hem te zijn. Daar geloof ik niet in."

Daad van verzet

Het opstappen van de oppositie is een symbolische daad van verzet, vindt Herber Faber. "Je kunt doorgaan, maar wat heeft het voor zin? Je lost er de problemen van Bloemendaal niet mee op. We wilden het college en de coalitie laten zien dat dit geen klein bier is. We zijn vertrokken en hebben samen een biertje gedronken in het dorpscafé."

De raadsvergadering wordt over twee weken hervat. Faber kan moeilijk inschatten hoe er dan over wordt gestemd. "Misschien stemmen ze tegen, misschien maken ze het plan kapot met amendementen. Of ze proberen de tekst zo aan te passen dat woningsplitsing in de praktijk alsnog onmogelijk wordt gemaakt."

"Het afbreukrisico in de Bloemendaalse politiek is groot"

Herbert Faber, GroenLinks Bloemendaal

Na het ontslag van Nico Heijink en het vertrek van D66-wethouder Henk Wijkhuisen bestaat het college van Bloemendaal nu alleen nog uit burgemeester Ankie Broekers-Knol en PvdA-wethouder Attiya Gamri.

Herbert Faber vermoedt dat het nog knap lastig kan worden nieuwe wethouders te vinden. "Het afbreukrisico in de Bloemendaalse politiek is groot. Bloemendaal is maar een klein dorp, het betaalt allemaal niet zo best. Het wethouderschap hier kan een mooi opstapje, maar ook een afstapje voor je loopbaan zijn." 

Beschamende toestand

Op de vraag of hij het zelf nog naar zijn zin heeft in de lokale politiek, denkt Faber even na. Dan: "Niet altijd. Ik doe het in belangrijke mate uit liefde voor de democratie. Soms is het leuk, maar zoals het gisteren ging: eigenlijk een beschamende toestand. Ik vraag me regelmatig af: 'hoe leg ik dit thuis uit aan mijn vrouw en kinderen?'"

Lees ook

Meer nieuws uit Haarlem e.o.?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlem en omgeving. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Haarlem.

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]