Ga naar Content

Op pad met vishandhavers Chimène en Jan: "Controleren soms wel tachtig vissers"

Wat boa's in de steden of dorpen doen is voor menig Noord-Hollander wel bekend, maar voor sommigen misschien minder bekend is de 'groene boa', zoals Chimène en Jan zichzelf noemen. Ze zijn handhaver voor Sportvisserij MidWest Nederland en controleren aan wal van het Noordhollandsch Kanaal of vissers zich wel aan de regels houden.

op pad met vissershandhavers - NH Nieuws

"Mensen moeten kunnen vissen, dat is een geweldige hobby. Maar het moet wel op de juiste manier", aldus Jan Spel. Samen met Chimène Schutrups maakt hij een ronde langs het Noordhollandsch Kanaal. Met auto dan wel te voet, maken de twee een stop bij alle vissers die ze tegenkomen.

"We controleren of mensen de juiste vergunning hebben, met welk aas ze vissen en wat ze daarna met de vissen doen", zo legt Chimène uit voordat ze op een vissersduo afstappen. "Hij heeft nog geen visserspas, want hij is pas twee dagen in Nederland en zit nu in Ter Apel", vertelt een dame over haar vriend met wie ze de hengel uitgooit.

"Dit zijn dingen die we voor nu door de vingers kunnen zien", zegt Chimène. "De pas komt eraan, en ze hebben het juiste aas: brood met knoflook." Op de dag dat we met het duo meegaan is het relatief rustig: "Op een goede zomerdag spreken we soms wel tachtig vissers aan."

Nodig voor de toekomst

Het is volgens Jan zo'n tachtig procent van de keren allemaal in orde, "maar heel soms komt het wel voor dat er bijvoorbeeld dierenmishandeling voorkomt. Dan grijpen we in en delen we bijvoorbeeld een boete uit." Want net als handhavers op het land, hoort dat ook bij hun bevoegdheid.

Tekst gaat verder onder de foto.

Foto: NH Media

Zowel Jan als Chimène zijn geen vissersfanaat: "Maar toch doen we dit. Want het is heel belangrijk dat zo'n hobby kan blijven staan. Als men zich niet aan de regels houdt, dan kan er straks helemaal niemand meer vissen in open water." Jan ziet zichzelf niet als de boeman, mensen weten volgens hem vaak zelf ook als ze fout zitten. "We krijgen vaak goede reacties wanneer we langslopen."

Chimène: "Ik vind het het leukst als je ziet hoe kinderen leren vissen van hun ouders en een nieuwe hobby ontdekken." En om dat mogelijk te blijven maken ziet ze het zichzelf nog lang doen: "Vandaag weer een goede dag, applaus voor de vissers!"

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit Amsterdam?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]