Ga naar Content

IJmondse krachtpatser (15) kwalificeert zich voor WK CrossFit in VS

De 15-jarige Friso van Saase uit Santpoort-Noord schrijft sportgeschiedenis. De 'fitste tiener van Nederland' vertrekt in augustus naar de Verenigde Staten om deel te nemen aan de CrossFit Games, om zo ook de beste van de hele wereld te worden. Het is voor het eerst dat een Noord-Hollandse tiener zich voor deze prestigieuze competitie heeft gekwalificeerd.

CrossFit is een intensief fitnessprogramma dat disciplines zoals gewichtheffen, gymnastiek en cardio combineert. De CrossFit Games kunnen vergeleken worden met een WK. Wereldwijd kwalificeren zich slechts 30 atleten per leeftijdscategorie voor de CrossFit Games. 

Tekst gaat door onder de video.

Friso van Saase is de fitste tiener van Nederland - NH Nieuws

Voor Friso was het in zijn jonge jaren een hele zoektocht om een geschikte sport te vinden. Hij was te competitief voor teamsporten, maar iets heel anders als bijvoorbeeld dansen bleek ook niks voor hem. Na van alles geprobeerd te hebben, vond hij uiteindelijk CrossFit. Gek genoeg was het juist een blessure die hem die kant op dreef.

Oefeningen

"De groeischijven van mijn knieën waren ontstoken, waardoor ik zelfs niet meer kon lopen. Mijn fysiotherapeut Freek stelde toen een herstelprogramma samen met oefeningen. Op tv in de sportschool zag ik al die CrossFit-gasten."

Friso was meteen verkocht. "Ik dacht echt: wauw. Toen ben ik naar Freek gegaan en heb gezegd: 'Ik wil de beste crossfitter van de wereld worden.'"

"Ik kwam erachter dat ik toen eigenlijk al tweede van Nederland was"

Friso van Saase

"Eerst zien, dan geloven", dacht trainer Freek, maar Friso bleek talent te hebben. "Er is een grote CrossFit-wedstrijd die CrossFit Open heet. Daar mag je al vanaf je veertiende aan meedoen. Ik mocht destijds nog niet deelnemen, maar toen ik mijn tijden vergeleek met de anderen, kwam ik erachter dat ik toen eigenlijk al tweede van Nederland was."

Hij besefte dat hij ver zou kunnen komen in deze sport, en dat wakkerde zijn drang om het ver te schoppen alleen maar aan.

"Ik heb er vooral heel erg zin in"

Friso van Saase

Lege melkpakken

Inmiddels staat zijn leven, naast school, volledig in het teken van CrossFit. Hij loopt met gemak op zijn handen terwijl hij push-ups doet, tilt gewichten alsof het lege melkpakken zijn, en fietst met een snelheid waar je bang van wordt.

Als kers op de taart heeft hij zich nu dus ook gekwalificeerd voor het WK in augustus. Ondanks de grootsheid van de competitie vallen de zenuwen nu nog mee. "Ik heb er vooral heel erg zin in. Ik denk dat mijn kansen best hoog liggen als ik mijn trainingsprogramma volg, maar ik vind het vooral een hele toffe ervaring."

Lees ook

Tips?

Stuur ons jouw tips op [email protected]