Ga naar Content

Onbetrouwbare keukenboer failliet, maar krijgen klanten hun geld nog terug?

Keukenzaak Kitchens & More aan de Middenweg in Heerhugowaard is officieel failliet verklaard. Een curator moet nu uitzoeken of gedupeerden hun aanbetaling kunnen terugkrijgen. "Zijn huis is een half miljoen waard, dus ik wacht wel", reageert een van de gedupeerden Noemi Jones uit Heerhugowaard.  

Noemi's keuken is twee jaar na de aankoop nog niet klaar - Foto: NH Media

Het faillissement van de Waardse keukenzaak werd op 4 juni uitgesproken door de Noord-Hollandse rechtbank. In de afgelopen maanden sprak NH met verschillende gedupeerden, onder wie Noemi Jones.

Hoewel ze twee jaar geleden ruim 20.000 euro betaalde aan de keukenboer, zit ze nog altijd zonder oven en kookplaat. Daarbij hangen haar keukenkastjes en lades schots en scheef en staan die bovendien al krom van het vocht. 

Zeker 20 andere gedupeerden hebben zich gemeld met soortgelijke klachten. Ook zou de keukenboer bij de eigenaar van het pand aan de Middenweg en bij diverse leveranciers en monteurs nog betalingsachterstanden hebben. Hoeveel er nog bij keukenboer valt te halen, wordt in de komende maanden uitgezocht.

Verkoop bezittingen

Curator Stefan Jansen uit Alkmaar is druk bezig alle schuldeisers in beeld te krijgen. "Die druppelen elke dag binnen. Het gaat om een eenmanszaak, dus de ondernemer is - zowel zakelijk als privé - failliet verklaard. Alle bezittingen worden nu in kaart gebracht en waar mogelijk verkocht. Verder kan ik nog geen uitspraken doen, want dit kost tijd en kan wel een jaar gaan duren."

"Ik wil mijn geld terug, zodat ik een nieuwe keuken kan kopen en dit boek kan sluiten"

Gedupeerde Noemi uit Heerhugowaard

Aan de curator heeft Noemi al laten weten alleen akkoord te gaan met een terugbetaling. "Er zouden nog spullen van mij zijn opgeslagen, maar die zijn verkeerd besteld. Mijn keuken is ook helemaal niet levensvatbaar. Als ik apparatuur zou accepteren, kan ik dat in deze staat niet eens plaatsen. Ik wil mijn geld terug, zodat ik een nieuwe keuken kan kopen en dit boek kan sluiten."

Andere leverancier

Er zijn ook gedupeerden die nog helemaal geen keuken hebben ontvangen, of wel tevreden zijn met de levering en plaatsing, maar nog wachten op onderdelen. Die worden volgens Jansen indien mogelijk ondergebracht bij een andere leverancier. 

Een deel van de gedupeerden moet de curator mogelijk gaan teleurstellen. Omdat het gaat om een CBW-erkende keukenzaak, heeft deze groep via die brancheorganisatie mogelijk nog recht op een aanbetalingsregeling. 

"Gaat een CBW-erkende winkel failliet dan heb je recht op een vervangende koop. CBW-erkend betaalt geen geld terug aan consumenten. De regeling houdt in dat consumenten een vervangende overeenkomst kunnen sluiten met een andere erkende winkel. De aanbetaling wordt op de prijs in mindering gebracht", verklaart de organisatie. 

"Deze keukenboer heeft ons zo veel ellende gebracht, dat ik hoop dat hij nog heel lang op de blaren moet zitten"

Gedupeerde Paula uit Heerhugowaard

Toch is via dat keurmerk niet alles en iedereen gedekt. "In wat betreft schade aan producten, verkeerd geleverde artikelen of klachtafhandeling rond de garantie voorziet CBW-erkend niet in een oplossing."

Ellende

Voor Noemi, maar ook voor gedupeerde Paula, die nog wacht op verschillende onderdelen, kan het CBW dus niets betekenen. "We ontvingen vlak voor het faillissement nog wat onderdelen, maar die bleken nadat de monteur kwam toch wéér verkeerd geleverd", reageert Paula. "Wel hebben we nu eindelijk de vaatwasser waar we al bijna twee jaar op wachten. Onze keuken is op die paar onderdelen na dus klaar."

Ze maakt zich dan ook vooral zorgen om andere gedupeerden, die al maanden in de troep zitten, zonder keuken of apparatuur. "Het geeft zo veel stress in de privésfeer. Ik hoop dat er voor iedereen een oplossing komt, al betwijfel ik dat gezien de hoeveelheid gedupeerden. Deze keukenboer heeft ons zo veel ellende gebracht, dat ik hoop dat hij nog heel lang op de blaren moet zitten."

NH heeft de eigenaar meerdere keren en op verschillende manieren benaderd voor een reactie, maar daar is niet op gereageerd.

Lees ook