Ga naar Content

Piepers verdrinken, patatliefhebbers trekken straks de portemonnee

Alle aardappelen zitten nog niet eens in de grond, maar nu is al duidelijk dat de oogst dit jaar beroerd zal zijn. De vele regen laat de al gepote piepers verzuipen en houdt de boeren ook nog eens tegen om de rest te planten. In het najaar zal blijken hoe groot de schade is, maar dat er een tekort zal ontstaan, staat vast. "Ik denk dat de consument rekening moet gaan houden met hogere prijzen."

Verzopen piepers zorgen straks voor hogere prijzen voor patat en chips - NH Nieuws

"Dit is een uitzonderlijk jaar met extremen. Dit heb ik nog nooit meegemaakt", vertelt Akkerbouwer Simon Wilms uit Anna Paulowna. "Het is in oktober begonnen met regenen en het is eigenlijk niet meer gestopt. We hadden nu wel eens een keer droogte verwacht, maar het is nog steeds nat." Hij verwacht dat er nu al zo'n twintig procent van zijn aardappeloogst verzopen is.

Patat en chips

Terwijl het pootseizoen nog niet eens afgelopen is, valt nu al te voorspellen dat de oogst niet best zal zijn. De boer kan misschien wel betere prijzen krijgen door de krapte op de aardappelmarkt. "Ik denk dat de consument rekening moet gaan houden met hogere prijzen. Aardappels en dus ook patat en chips zullen wel duurder worden." 

Wilms hoort om zich heen soortgelijke verhalen. Bij de één is het wat erger dan bij de ander. "Dit maakt ook duidelijk dat de regels van de overheid, de kalender die ze ingesteld hebben, niet klopt. Die zegt dat 1 oktober alle piepers van het land moeten. Maar dat ga je niet halen als je door de regen pas later kunt planten.", zegt Wilms daarover.

Foto: NH Media

De bui van twee weken geleden, dwongen de boeren al om snel in te grijpen. "Toen hadden we hier in de Oostpolder een millimeter of 80. Toen hebben we met man en macht greppels gegraven om maar zo snel mogelijk het water van het land te krijgen. En nu kan je goed zien wat er afgeschreven is."

Schimmel

"We konden vanwege de nattigheid al veel later het land in om de aardappelen te planten. Zo'n vier weken later dan normaal. En dan heb je de piepers net in de grond en dan komt er weer extreem veel water. Daar is nu een deel van verzopen, dus nu ga je nadenken, ga ik nog een keer planten?"

Voorlopig blijft Wilms veel naar het weersbericht op zijn telefoon kijken. En de buien zijn niet de enige zorgen. "We moeten ook oppassen voor fytoftora, de aardappelziekte. Die is aardig actief dit jaar. Er is een nieuwe stam van de schimmelziekte actief waar onze aardappelen niet resistent tegen zijn. Daar zijn wel zorgen over, hoe die zich ontwikkelt."

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit de Noordkop?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]