Ga naar Content

Wéér filedrama op A9 dit weekend: tot uur file verwacht

Een uur vertraging: dat kan de extra weekendafsluiting van de A9 tussen knooppunten Badhoevedorp en Holendrecht opleveren. Rijkswaterstaat heeft - ondanks de gelijktijdige afsluiting van de A12 en A20 - toch besloten om uitgestelde werkzaamheden dit weekend uit te voeren om verdere vertraging van het A9-project te voorkomen. 

De reistijd dit weekend kan oplopen tot 60 minuten. - Foto: Rijkswaterstaat

Om het nieuwe, bredere brugdek van de Schipholbrug aan te voeren en in te hijsen, wordt dit weekend de A9 wéér afgesloten. Eigenlijk zou dat eind vorige maand al gebeuren, maar door voorspelde windstoten werd deze hijsactie uitgesteld. De andere werkzaamheden gingen wel gewoon door.

"Het was te gevaarlijk geweest", benadrukt de woordvoerder van Rijkswaterstaat. De Schipholbrug heeft het grootste brugdek van alle Rijkswaterstaatbruggen, maar liefst 36,5 bij 17,5 meter, en is 436 ton zwaar. Het brugdek moest vanuit Krimpen aan de IJssel over het water worden vervoerd. "Bij te veel wind zou het kunnen omvallen. Zo'n risico nemen we niet."

Voor een dilemma staan

En dus moest Rijkswaterstaat een nieuwe datum vinden. Dat was een hele grote puzzel, vertelt de woordvoerder. Dat komt omdat er al erg veel noodzakelijk onderhoud op rijkswegen gepland stond. Rijkswaterstaat kwam hierdoor voor een dilemma te staan: forse vertraging van het A9-project oplopen of één weekend forse files op de snelwegen in Noord- en Zuid-Holland?

Rijkswaterstaat besloot dat het laatste scenario het beste was, omdat alle daaropvolgende werkzaamheden al gepland en gecommuniceerd zijn. Als het brugdek niet dit weekend geplaatst zou worden, zouden andere werkzaamheden ook verplaatst moeten worden. Daarnaast kan de brug pas open voor scheepvaart als het brugdek is geplaatst.

Tekst gaat verder onder de omleidingskaart.

Van vrijdag 14 juni tot maandag 17 juni is de A9 tussen de knooppunten Badhoevedorp en Holendrecht deels afgesloten - Foto: Rijkswaterstaat

De afsluiting is dus dit weekend en valt hierdoor gelijktijdig met de afsluitingen van de A12 en A20 van vrijdag 21.00 uur tot maandag 05.00 uur in de richting van Utrecht, tussen Moordrecht en knooppunt Oudenrijn. Het grote onderhoud aan deze twee snelwegen stond al langer gepland, maar toentertijd werd verwacht dat de weggebruikers via de A9 zouden kunnen omrijden.

Dat is door de extra afsluiting niet meer mogelijk. De A9 is vanaf vrijdag 20.00 uur tot zondag 09.00 uur afgesloten vanaf knooppunt Badhoevedorp tot en met afrit 5 Amstelveen-Stadshart. Eerder was dit vanaf 23.00 uur, maar door de windverwachting is dit drie uur vervroegd. Verkeer vanuit Alkmaar en Haarlem richting Amsterdam, Utrecht en Almere wordt omgeleid via de A5 en A10 (noord). Verkeer vanuit Den Haag en Schiphol volgt de omleiding via de A4, A10 (zuid) en de A2.

Rijkswaterstaat verbreedt de A9 tussen de knooppunten Badhoevedorp en Holendrecht naar vier rijstroken per rijrichting en legt een wisselbaan aan. Ook de Schipholbrug over de Ringvaart van de Haarlemmermeerpolder wordt verbreed en vernieuwd. Door deze aanpassingen moet de doorstroming verbeteren en daarmee de noordelijke Randstad beter bereikbaar worden..

Vanaf vrijdag 14 juni 20.00 uur tot maandag 17 juni 05.00 uur is de A9 afgesloten vanaf knooppunt Holendrecht tot en met knooppunt Badhoevedorp. De oprit 6 Aalsmeer blijft het hele weekend open. Verkeer vanuit Utrecht en Almere richting Schiphol en Haarlem wordt omgeleid via de A2, A10 (zuid) en de A4.

"Erg vervelend als weggebruikers hierdoor in de file komen te staan", zegt de woordvoerder. Voor weggebruikers die geen zin hebben om in de file te staan, adviseert ze om de reis uit te stellen naar een rustiger moment, samen te reizen of het openbaar vervoer te gebruiken.

Lees ook

💬 Wil je iets kwijt?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]