Ga naar Content

Haarlems Houtfestival trotseert financiële uitdagingen

Ondanks dat het elk jaar lastiger wordt om het financieel rond te krijgen, barst het Haarlemse Houtfestival komend weekend weer los. Of het droog blijft is nog de vraag, maar voorzitter Renske Leijten is vol goede moed: "Vorig jaar waren de voorspellingen ook slecht, maar toen was het fantastisch weer."

Opbouw Houtfestival Haarlem 2024 - Foto: NH Media / Rob Wtenweerde

Leijten kijkt vanzelfsprekend uit naar het Houtfestival in de Haarlemmerhout, dat sinds 1985 een begrip is in Haarlem. "Ik ben al jarenlang een grote fan van het festival en sinds vier jaar ben ik de voorzitter van de organisatie."

Het valt niet mee om het Houtfestival ieder jaar financieel weer rond te krijgen, vertelt Leijten. "Dat is ingewikkeld. We zijn goed in het aanvragen van subsidies, waar dat maar kan. Maar het blijft echt lastig. De gemeente is ons goedgezind, maar we weten ook dat dat niet eindeloos zo kan blijven. We hopen dat het nieuwe evenementenbeleid waar de gemeente aan werkt goed voor ons uitpakt. Het festival is echt een gerenommeerd ankerpunt in de stad."

Gratis is niet goedkoop

De kosten blijven stijgen en inkomsten uit kaartverkoop zijn er niet. "We zijn uit principe een gratis toegankelijk festival voor iedereen. Maar gratis is niet goedkoop. De komst van het nieuwe kabinet hangt ook als een schaduw over ons heen. Als de btw omhoog gaat, stijgen onze kosten enorm", legt de voorzitter uit.

"Het Houtfestival is echt voor iedereen: gezinnen, vriendengroepen, van 0 tot 100 jaar"

Renske Leijten, Houtfestival

Het Houtfestival begint zaterdagavond met de Houtnacht, waar vooral jonge, aanstormende bands uit de regio het podium betreden. Het grote festival is zondag van 12.00 uur tot 23.00 uur met veel aandacht voor wereldmuziek. "De zondag is echt voor iedereen, van 0 tot 100 jaar, en dat kom je ook allemaal tegen. Je ziet gezinnen en vriendengroepen, echt iedereen", zegt Leijten.

Mexicaanse band Los Kamer 

Ze kijkt vooral uit naar het optreden van Los Kamer. Die Mexicaanse band vermengt traditionele Mexicaanse muziek met onder meer klezmer en jazz. "Dat gaat echt de pan uit swingen", verzekert Leijten.

Tekst loopt door onder de foto.

Los Kamer Houtfestival Haarlem - Foto: Aangeleverd

De Houtnacht op zaterdagavond richt zich meer op jongeren en biedt plek voor jong talent. Zoals de nieuwe Haarlemse ska band Eskalatie. Zanger Daniel van Emperen heeft zin in het optreden. 

Ska band Eskalatie bestaat uit dertien leden

"We bestaan eigenlijk pas een maand of vijf. Veel van de leden zitten in punkbandjes, maar daar zijn er al zo veel van in Haarlem. Ik was altijd al dol op ska en hier heb je alleen The Bouncers en die bestaan ook al een jaar of dertig."

"Eskalatie bestaat nu uit dertien leden. Het nieuwste bandlid - een trompettist - speelde vorige week pas voor het eerst mee bij een optreden. We hebben zes optredens achter de rug en hebben er nog zes in de agenda staan."

Tekst loopt door onder de foto.

Eskalatie speelt op Houtfestival Haarlem - Foto: Aangeleverd

De zanger hoopt op goed weer tijdens de Houtnacht. "Duimen maar. Maar goed: we hebben ook wel eens in de regen gespeeld. Het maakt het er niet minder gezellig op, hoor. Gewoon lekker dansen, dat doe ik altijd als het regent."

Een zonnetje helpt

Ook Leijten heeft de voorspellingen gezien: "Je hebt het weer nu eenmaal niet in de hand. Een zonnetje tijdens de optredens zou echt helpen. Vorig jaar waren de voorspellingen ook heel slecht, maar toen was het fantastisch weer. Ik ben zelfs nog verbrand."

Lees ook

Meer nieuws uit Haarlem e.o.?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlem en omgeving. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Haarlem.

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]