Ga naar Content

Dick (57) herbeleeft zelfmoordpoging door beeld op Hoofddorps plein: "Blij dat ik nog leef"

Kunstwerk Stille Strijd staat vandaag voor het laatst op het Hoofddorpse Burgemeester van Stamplein. Het beeld reist door Nederland en is bedoeld om het taboe op spreken over zelfdoding te doorbreken. Geboren Hoofddorper Dick van Polen (57) draagt daar als ervaringsdeskundige graag aan bij. Hij deelt zijn verhaal daarom met NH en roept mensen met mentale problemen op erover te praten. "Ik ben zo blij dat het niet gelukt is."  

Ervaringsdeskundige Dick doet oproep aan jongeren: 'Praat over suïcidale gedachten' - Foto: Inter Visual Studio/Remy Roossien & Dick van Polen

Kunstwerk Stille Strijd is een kolossaal beeld van een zittende jongen met een gele jas aan, die met zijn capuchon over zijn hoofd en zijn hoofd tussen zijn knieën zit. "Ik werd geraakt", vertelt Dick over het moment waarop hij het beeld zag. Het is inmiddels twaalf jaar geleden dat hij na een mislukte zelfmoordpoging wakker werd in het ziekenhuis.

Dick had kort daarvoor zijn ouders verloren, was net gescheiden, zat diep in de schulden en had geen dak boven zijn hoofd. Op financiële hulp kon hij als voormalig zelfstandig ondernemer niet rekenen. Soms had hij wel negentien sollicitaties in de week. "Niemand nam me aan, terwijl je overal hoorde dat er handentekort was."

"Het was alsof mijn onderbewustzijn het overnam"

Dick van Polen

In een roes kocht Dick op een donkere dag voor kerst twee flessen sterke drank. "Ik zag hoe anderen inkopen voor de feestdagen deden en voelde me eenzaam", vertelt hij. "Het was alsof mijn onderbewustzijn het overnam."

Dick werd half-comateus door de politie op het voetpad gevonden. "De politiemannen hadden mij ook dood kunnen vinden. Wat zal dat met hen gedaan hebben?"

Een schreeuw om hulp

"Het was een schreeuw om hulp", reflecteert Dick. En die hulp kreeg hij van het UWV: Dick kon via een uitzendbureau zeven dagen per week aan het werk om zo snel mogelijk van zijn schuld af te komen. Met zijn inkomsten kocht hij een caravan en in de winter sliep hij op de bank bij familie of vrienden. "Daar ben ik zo dankbaar voor."

Na vijf jaar buffelen had Dick bereikt wat hij wilde bereiken: structuur. De 57-jarige heeft inmiddels negen jaar een relatie, pasgeleden een huis gekocht en vorig jaar een diploma bij NS tot machinist behaald. Zijn werk omschrijft hij als 'fantastisch', maar er gaan ook risico's mee gepaard.

Tekst gaat verder onder de foto.,

Kunstwerk Stille Strijd in Hoofddorp om taboe op spreken over zelfdoding te doorbreken - Foto: Inter Visual Studio/Remy Roossien

Dick is des te meer gaan beseffen wat de gevolgen van zelfdoding voor andere mensen zijn. Als hij als machinist over een perron of spoorweg rijdt, is hij extra alert. Zijn zwager is conducteur en heeft eergisteren nog een zelfdoding meegemaakt. "Ik weet niet hoe ik daar op zou reageren", vertelt hij. "Ik voel me ook verantwoordelijk voor mensen die achter me zitten in de trein."

"Als de wereld zwart wordt, maak ik meteen een afspraak met de huisarts"

Dick van Polen

"Nu herken ik de signalen en laat ik het niet meer zover komen", vertelt Dick. "Als de wereld zwart wordt of ik een suïcidale gedachte heb, maak ik meteen een afspraak met de huisarts. En als mensen vragen hoe het met me gaat, ben ik eerlijk. Dat er af en toe zwaar weer is, neemt niet weg dat het leven mooi is."

Zijn twee levenslessen - om hulp vragen en depressie bespreekbaar maken - komen overeen met wat de initiatiefnemers van het kunstwerk willen bereiken. Jongeren zijn hun belangrijkste doelgroep. Onder het beeld staan dan ook foto's van jongeren die uit het leven zijn gestapt.

Bijna 1 op de 4 jongeren overwoog leven te beëindigen

Uit de meest recent gepubliceerde cijfers van de Gezondheidsmonitor blijkt dat 23 procent van de jongeren in Haarlemmermeer de afgelopen maanden serieus heeft overwogen om een eind aan hun leven te maken. 3 procent heeft daadwerkelijk een poging ondernomen. "Het is absurd hoog", zegt de woordvoerder van gemeente Haarlemmermeer. 

Ook veel oudere inwoners van Haarlemmermeer hebben te maken met depressie en suïcidale gedachtes. In 2022 - in de coronaperiode - heeft 11 procent van de volwassenen en ouderen serieus overwogen om een eind aan hun leven te maken. Bij jongvolwassenen was dit 32 procent. Deze cijfers komen overeen met de landelijke cijfers. 

Tekst gaat verder onder bericht op sociale media van Meer voor Elkaar.

Om deze inhoud te kunnen zien, moet je cookies accepteren.

"Wij merken op locaties dat er veel in de hoofden van jongeren omgaat en dat er vaak veel onbesproken blijft door een taboe, of gewoonweg bij niemand anders terecht kunnen", vertelt jongerenwerker Beau Kattenberg van Maatvast. Zij heeft met haar collega's bij het kunstwerk een bloemetje neergelegd voor jongeren die zelfmoord hebben gepleegd. 

Beau en Dick adviseren jongeren met klem om over hun depressie, mentale problemen of suïcidale gedachten te praten. Bijvoorbeeld met hulporganisaties, maar ook zijzelf bieden maar wat graag een luisterend oor.  Dick is te bereiken op [email protected]. "Geef mij de kans om te helpen", zegt hij. "Ik zal luisteren en eventueel sturen in een richting die helpt. Want elk leven telt."

Bekijk hieronder een video van de opening van het kunstwerk in Bussum.

Stille Strijd twee weken in Bussum - Erik Bootsman

Denk je aan zelfdoding of maak je je zorgen om iemand? Praten over zelfdoding helpt en kan anoniem: chat via 113 Zelfmoordpreventie of bel gratis 0800-0113. Kijk voor meer informatie over hulporganisaties op Hey, het is oké Haarlemmermeer

Lees ook

Nieuws uit Haarlemmermeer 

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlemmermeer. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

💡 Stuur ons jouw nieuwstips naar [email protected]

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via https://www.nhnieuws.nl/haarlemmermeer

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]