Ga naar Content
Een persoon die steltlopers draagt, staat voor een overstroomd gebied met metalen staven en een betonnen pilaar versierd met kleurrijke graffiti. Het waterpeil is hoog, wat wijst op aanzienlijke overstromingen op de achtergrond.
Zaanstreek-Waterland

Juf Maxime maakt van ondergelopen fietskelder een aardrijkskundeles

14 juni 2024, 17.00 uur · Aangepast 14 juni 2024, 18.21 uur
Door: Mischa Korzec · Foto: NH Media

De fietsen in de kelder van het Jan van Egmond Lyceum in Purmerend staan tot aan de bagagedrager onder water. Aardrijkskundedocent Maxime Eman maakt van een nood een deugd en wil leerlingen lesgeven over de ondergelopen kelder. "Water is een belangrijk thema om met je leerlingen te bespreken."

Ondergelopen Fietsenstalling - NH Nieuws

Met een waadpak aan loopt Maxime Eman door de ondergelopen fietsenstalling van het Jan van Egmond Lyceum. “We liggen natuurlijk vrij laag in Purmerend,” merkt ze op, terwijl het water in de kelder tot haar knieën reikt. Als oud-leerling weet ze dat de fietskelder vaker onder water staat. “Maar zo erg als nu heb ik het nog nooit meegemaakt."

Eman denkt dat ze belangrijke lessen kan geven aan haar leerlingen over de ondergelopen fietsenstalling "Dit heeft te maken met klimaatverandering; er vallen heftigere buien en dat kunnen we niet zo goed aan.”. Ze hoeven niet te vrezen voor een opruimklus met emmertjes. “Nee, dan blijven we scheppen en dat is niet de oplossing,” lacht Eman.  

En Eman's lessen over waterbeheer waren al begonnen voor de kelder onder water stond. Onlangs is het naastgelegen Kooimanpark gerenoveerd om meer neerslag op te kunnen vangen. Eman en haar leerlingen hebben meegedacht over de herinrichting. “De renovatie van het park scheelt enorm, maar de kelder staat nog steeds blank”, aldus de aardrijkskundedocent.

Lees ook