Ga naar Content

Volendamse Dijk vult zich met vrienden van Joey Veerman: "Hij kent iedereen van zijn leeftijd"

Nergens in Noord-Holland wordt dit EK zo intens beleefd als in Volendam. Eindelijk, sinds Wim Jonk, speelt er met Joey Veerman weer een dorpsgenoot in het Nederlands elftal. NH was er vanmiddag bij op de Dijk en beleefde samen met de Volendammers de eerste wedstrijd van dit toernooi. "Ik heb vandaag nog contact met hem gehad, hij geniet ervan."

Voetbal kijken aan de Dijk in Volendam. - Foto: NH Media

De Dijk is vandaag even alleen van de Volendammers. Op een paar toeristen met camera's en verbaasde blikken na, kleurt de straat verder oranje. Witte zweetbanden ontbreken. Hier is iemand anders de ster.

Voor één van de kroegen laat Cornell Tol, bestuurslid van RKAV Volendam, een foto zien van een oranje shirt met 'Veerman' erop. "Heeft hij opgestuurd vanuit Duitsland", vertelt Tol. Hij kent Joey goed en sprak deze week met hem. "Hij krijgt alles mee, hij vindt dat alleen maar leuk." Met 'alles' doelt Tol op de vlaggetjes, speciale Joey-tompoucen en de afgeladen kroegen.

Geschuif van meubilair is te horen, wanneer er tijdens de voorbeschouwing acties en goals van Joey op het scherm te zien zijn. De focus ligt nu op de wedstrijd. Tijdens het afspelen van het volkslied zoeken de laatste mensen een plekje, laatkomers moeten staan. 

Groot in beeld

We zijn begonnen. Omdat Veerman bij Oranje de corners neemt, is hij vaak groot in beeld. "Joey, Joey, onze held, heerser op het middenveld", zingt een gedeelte hem staand toe. 

Tot Polen op een 1-0 voorsprong komt, wat zorgt voor een beetje gemopper. In de 21e minuut mist Memphis een megakans. "Joey had 'm ingeschoten", klinkt het. Het is duidelijk om wie het hier draait vandaag.

De vraag of ze Joey ook echt kennen is overbodig: "Hij kent iedereen van zijn leeftijd", zegt de barman. Hij is één van de beste vrienden van de voetballer en spreekt hem veel. "Hij zit gewoon bij ons in de vriendengroepsapp, hij ziet wat er allemaal gebeurt. Ik heb vandaag nog contact met hem gehad, hij geniet ervan."

Tekst gaat verder onder video.

Nederland scoort eerste doelpunt - NH Nieuws

"Alles is oranje, kijk om je heen in het dorp. Dit is dertig jaar geleden, dit mag je gewoon niet missen", zegt de oud-keeper van Volendam en, hoe kan het ook anders in deze kroeg, vriend van Joey. Hij en de barman vieren dubbel feest. Ze zijn met RKAV Volendam, de amateurtak, kampioen geworden.

De barman voegt toe: "Wij als vrienden hopen dat hij naar het buitenland gaat, ik denk dat hij dat zelf ook hoopt, misschien naar Spanje of Engeland. Als hij een goed EK speelt, gaan alle deuren voor hem open." Tol laat weten dat Joey zelf de voorkeur geeft aan de zon, Spanje dus. 

Joey naar de kant

Op één grote kans na begint Oranje een beetje tam na rust. Even roken, biertje halen. "Moet jij pissen? Ik ga pissen", klinkt het. En dan wordt de ster er in de 62e minuut ook nog uitgehaald. Gelukkig wordt de liefde naar Joey gedeeld met een andere liefde: het bier vloeit rijkelijk.

Er is nog een favoriet in dit elftal. In de 81e minuut komt Weghorst het veld in, met een bescheiden applaus van de nog geïnteresseerde toeschouwers, draaien de hoofden één voor één terug naar het scherm, net op tijd, want al snel schiet Woutje Weghorst - zoals hij hier wordt toegezongen - Nederland naar de voorsprong. Het bier dat net is gehaald, druppelt nu van het plafond. 

Tekst gaat door onder de video.

Nederland wint van Polen - NH Nieuws

Bij het verlossende doelpunt gaan de Volendamse vrienden pas echt los. Dat de doelpunten niet van 'hun' Joey afkomstig zijn, mag de pret niet drukken. Van de nabeschouwing was niets meer te horen en het feest ging nog lang door op de Dijk.

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit Zaanstreek-Waterland?

Taalfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]