Ga naar Content

West-Friese fruitbomen moeten wijken voor woningbouw

Steeds meer West-Friese fruitbomen moeten wijken voor woningbouw. De grote vraag naar woningen zorgde ervoor dat het aantal hectares in vijftien jaar tijd met een kwart daalde tot 623 hectare. "Hoe ik de toekomst voor fruittelers zie? Slecht!" 

Fruittuinen maken plaats voor woningbouw - NH Nieuws

Annie Balk uit Blokker doet een struik opzij en zucht eens diep als ze uitkijkt op een bouwplaats, in de achtertuin van haar Historische Tuin, die ze samen met haar man Jaap heeft. "Dit is de toekomst. Hier stonden vroeger allemaal fruitbomen, maar nu wordt er een appartement van drie etages gebouwd. Het is schrikken, vind ik. Groen wordt grijs."

West-Friesland als de Betuwe van Noord-Holland. Het gebied rondom Blokker stond en staat bekend om de kilometers uitgestrekte fruittuinen. Zo'n 80 procent van al het fruit uit Noord-Holland komt uit de gemeente Drechterland, grenzend aan de gemeente Hoorn, waar Blokker onder valt. Er zijn nog zo'n 65 fruitbedrijven in West-Friesland, veelal familiebedrijven, heeft de Nederlandse Fruittelers Organisatie (NFO) becijferd.  

Diezelfde organisatie kent ook de cijfers achter het aantal hectares waarop het West-Friese fruit groeit. Was er in 2009 nog 835 hectare beschikbaar voor vooral appels en peren, nu is dat nog maar 623. Bijna een kwart minder in 15 jaar tijd.

Tekst gaat verder onder de infographic.

"De toekomst? Slecht!"

Het fruit wordt steeds meer bedreigd door woningbouw. Neem alleen al de nieuwe wijk Bangert en Oosterpolder, die 20 jaar na de oplevering van de eerste huizen zijn voltooiing nadert. Eeuwenlang werd het gebied gedomineerd door fruitbomen, daar is niets meer van over. "Hoe ik de toekomst voor fruittelers zie? Slecht!", zegt Annie.

"De kosten worden hoger en er is ook weinig waardering vanuit de maatschappij. We spuiten en doen in de ogen van veel mensen van alles verkeerd. Dat vind ik heel jammer." 

"Uiteindelijk moeten we ook allemaal eten hebben"

Erik Snoeck - fruitteler uit Schellinkhout

Zo'n 16 hectare aan fruitbomen telt het familiebedrijf Snoeck uit Schellinkhout, waarvan Erik de vierde generatie vormt. Hij heeft het bedrijf afgelopen jaar overgenomen van zijn ouders. Hij wel, want veel van de familiebedrijven verdwijnen langzamerhand. Omdat er soms niemand is die het bedrijf wil overnemen, maar dus ook omdat het voor sommigen interessanter is om hun grond te verkopen aan projectontwikkelaars. "De huizennood is natuurlijk erg hoog, dus als ze land kunnen kopen, dan komen de projectontwikkelaars. Wij hopen dat we hier nog lang kunnen blijven zitten."

Ondanks dat het aantal hectares aan West-Fries fruit minder wordt, maakt hij zich nog geen zorgen voor de nabije toekomst. "Uiteindelijk moeten we ook allemaal eten hebben. Je kunt wel alleen maar huizen bouwen, maar dan hebben we straks niets meer te eten." 

Lees ook

Dit is een bericht van de gemeenschappelijke Westfriese nieuwsredactie

Samenwerking NH en WEEFF

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Volg ons Whatsappkanaal en krijg het nieuws direct op je telefoon
💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit West-Friesland. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📧 Stuur ons jouw tips op naar [email protected] 
✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]