Ga naar Content

Oplevering nieuwe spuisluizen Afsluitdijk met jaar vertraagd door dodelijk duikongeluk

De oplevering van de nieuwe spuisluizen in de Afsluitdijk bij Den Oever is met een jaar uitgesteld. Ze zijn niet eind 2025, maar eind 2026 af, laat demissionair minister Mark Harbers van Infrastructuur en Waterstaat weten aan de Tweede Kamer. De reden is het dodelijke duikongeluk bij de Afsluitdijk, in 2022, wat een domino-effect teweegbracht.

Foto: Adobe Stock

Op 26 oktober 2022 kwam een duiker tijdens werkzaamheden aan de Afsluitdijk om het leven. Hij raakte onder water bij de Stevinsluizen bekneld. Vanwege de gevolgen van dat ongeluk worden de nieuwe spuisluizen in de Afsluitdijk nu een jaar later dan gepland opgeleverd.

Demissionair minister Mark Harbers geeft aan dat na het ongeluk de werkzaamheden bij de nieuwe spuien enkele weken stil lagen. Hoewel de werkgever zich aan alle regels had gehouden, zo bleek uit onderzoek, werd - toen het werk weer konden opgepakt - in overleg met de Arbeidsinspectie wel de manier van werken bij de dijk aangepast.

Dat leverde vertraging op, en gecombineerd met andere bijzondere omstandigheden bij de Afsluitdijk, zoals de beperkte ruimte, zorgde dat volgens Harbers voor een domino-effect.

Megapompen

Vorige maand zijn nog zes megapompen geplaatst bij Den Oever. Deze worden ingezet als het water in de Waddenzee te hoog staat om het water vanzelf het IJsselmeer uit te laten stromen.

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit de Noordkop?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]