Ga naar Content

Esmee (31) vlogt over haar maagverkleining om anderen te inspireren

Begin dit jaar kreeg Esmee Schooneman uit Enkhuizen een maagverkleining. De 31-jarige had morbide obesitas, sinds de ingreep is ze al dertig kilo kwijt. "Voor mij heeft deze operatie heel goed uitgepakt." Een maagverkleining is een ingrijpende operatie, maar nadat Esmee alle risico's had afgewogen wist ze het zeker. "Ik wil gewoon gezond oud worden en train nu zelfs voor de Dam tot Damloop."

Esmee vlogt over haar maagverkleining - NH/ Anne Klijnstra

In de regio Noord-Holland Noord vormt overgewicht een groeiend probleem, blijkt uit recente cijfers. Meer dan de helft van de inwoners in gemeenten als Den Helder, Hollands Kroon en Enkhuizen heeft overgewicht. In Den Helder heeft zelfs een op de vijf mensen obesitas (BMI boven de 30).

Voor wie kampt met morbide obesitas, met een BMI van 35 of hoger, kan een maagverkleining een laatste redmiddel zijn. Zo ook voor de West-Friese Esmee Schooneman. In februari onderging zij een gastric bypass in het ziekenhuis in Beverwijk.

Stress na overlijden moeder

"Ik had altijd een dun, sportief lichaam, totdat ik privé te maken kreeg met verdriet en stress. Onder meer omdat mijn moeder overleed toen ik 23 was. Sommige mensen houden die stress, door het hormoon cortisol, letterlijk vast in hun lichaam. Dat overkwam mij. Ik heb daarna echt alles geprobeerd om gewicht te verliezen, maar niets hielp op de lange termijn."

Door vlogs op sociale media kwam Esmee in aanraking met mensen die een maagverkleining hadden gehad. "Ik dacht dat dat een ver-van-mijn-bedshow was, maar via mijn huisarts ben ik uiteindelijk bij het ziekenhuis terechtgekomen. Ik voldeed aan alle vereisten, ook mentaal."

Wat haar gewicht vóór de operatie was, houdt zij voor zichzelf, maar haar BMI zat boven de 35. Inmiddels is Esmee tientallen kilo's lichter en wil er nog een aantal meer kwijt. Om anderen te inspireren vlogt zij over haar ervaringen via haar Youtube- en Tiktok-kanaal.

Jongeren helpen

"Al help ik er maar één persoon mee die hier ook mee worstelt. Om de jongere generatie te inspireren dat een maagverkleining ook een optie is om te onderzoeken. Dan heb ik mijn doel bereikt."

Tekst gaat verder onder de foto.

Esmee voor en enkele maanden na haar maagverkleining - Foto: privéfoto's

Niet dé ultieme oplossing

De komende vijf jaar staat Esmee nog onder begeleiding van een obesitaskliniek. "Ik ben erg bezig met wat ik wel en niet kan eten of drinken. Het is echt plannen. Maar ik voel me nu goed en heb als nieuw doel om in september 16,3 km te lopen binnen twee uur tijdens de Dam tot Damloop."

Bij de obesitaskliniek van het Rode Kruis Ziekenhuis in Beverwijk voeren ze zo'n 700 maagverkleiningen per jaar uit. Maar dat maakt het niet direct de ultieme oplossing. Internist-endocrinoloog Suzanne Linger-Wever van het Noordwest Ziekenhuis benadrukt de risico's. Afvallen begint volgens haar uiteindelijk met leefstijlaanpassingen.

Lees ook

Noord-Holland Noord Gezond 2030

Noord-Holland Noord: een regio die sneller vergrijst, waar op plekken bovengemiddeld wordt gedronken, maar ook obesitas, kanker en dementie veel voorkomen. Tientallen zorginstanties hebben de ambitie dat de regio de gezondste van Nederland is in 2030.

Dit is reden voor NH om hier verhalen over te maken. Hier lees je meer over de problemen die spelen, waar die vandaan komen en hoe die gezondheidsambities waargemaakt kunnen worden.