Ga naar Content

Stelen Aart en Dimitri straks de show met Roodkapje op WK Paaldansen?

Paaldansers zijn allang niet meer alleen in donkere stripclubs te vinden. Voor Dimitri en Aart is het een serieuze sport. Met de Alkmaarse paaldansgroep 'Into the Woods' van Elisa Jo Studio's wonnen ze het NK Pole & Arial Sports in de categorie Artistic Pole. Met hun paaldansact van Roodkapje veroverde de groep een ticket naar het WK in Zweden. "Als ik mensen vertel dat ik paaldans, denken ze dat ik ze in de zeik neem", vertelt Dimitri.

Foto: Streekstad Centraal

Met een verwilderde blik en handen als klauwen loopt Dimitri door de trainingsruimte, richting de paal die zijn hangende teamgenoot met haar benen omklemt. In zijn rol als de grote boze wolf grijpt hij haar vast, en vervolgens ook de paal, waarna ze samen moeiteloos ronddraaien. Luide muziek dreunt door de zaal, terwijl andere dansers synchroon zwieren in de andere palen.

"Zo, ik heb het al warm, en jullie?" Coach Roos Bouwman heeft er rode wangen van. De warming-up zit erop. Tijd voor het doornemen van de nieuwe oefeningen, ofwel 'tricks'. Het verhaal van Roodkapje gaat mee naar het WK in Zweden, maar er is zeker nog ruimte voor verbetering: ingewikkelde tricks scoren immers hoger.

Foto: Streekstad Centraal

Daarom wordt 'de boom' vandaag geoefend. Een act waarbij meerdere mensen in één paal hangen, met hun armen uitgestrekt als takken. Het staat symbool voor het bos waar Roodkapje doorheen liep, onderweg naar haar oma. "Het verzinnen is het leukste gedeelte", vertelt coach Roos stralend. "Het is eigenlijk een soort puzzel. Welke muziek ga je gebruiken, hoe speel je het verhaal uit en met welke kostuums", zegt ze tegen mediapartner Streekstad Centraal.

'Moet dat nou?'

Wie een training van Into the Woods bijwoont ziet al gauw dat deze vorm van paaldansen weinig met erotiek te maken. Het is topsport. En dat betekent ook: goed voor jezelf zorgen, legt Aart uit. "Ik drink geen alcohol meer, train veel en let altijd op mijn eten en slaap."

Net als Dimitri loopt hij wel eens tegen onbegrip aan over zijn passie. "Wel minder hoor. Ik heb een managersfunctie en de meeste collega's vinden het heel leuk dat ik dit doe. Maar af en toe hoor je: moet dat nou? Paaldansen heeft bij sommige mensen nog het beeld van iets erotisch, maar het is nu gewoon een sport. Daar moeten mensen aan wennen."

Alkmaarders trainen voor WK Paaldansen - Streekstad Centraal

Lees ook