Ga naar Content

Bultrug is een blijvertje: kunnen we binnenkort op walvissafari?

De walvis die gister gespot is aan de kust van Zandvoort kan nog maanden in de Noordzee blijven. Waar ze vroeger nooit te zien waren, duiken ze nu elk jaar wel één of twee keer op. Kunnen we binnenkort op walvissafari?

Een bultrug, niet het gespotte dier uit het artikel. - Foto: Jan van der Sluis

In België en vooral Engeland wordt het al gedaan: een excursie in een bootje op zoek naar walvissen. Wat hier in ieder geval nodig voor is, zijn de walvissen. Gister werd er wéér een gespot voor de kust van Zandvoort. Volgens Mardik Leopold, walvisexpert aan de universiteit van Wageningen, is dat helemaal niet zo gek.

Lees ook

De bultrug heeft een trekroute die loopt van Noorwegen naar de Caribische zee of de Azoren. Gebruikelijk zwemmen ze boven het Verenigd Koninkrijk langs, maar sinds twintig jaar nemen ze ook de afslag door de Noordzee. "Het kan dus zijn dat die oorzaak ergens in de noordelijke Noordzee ligt, maar zeker weten doen we het niet."

Wat ze wel zeker weten: de bultrug heeft het aan de Hollandse kust prima naar zijn zin. ''Als ze hier dan eenmaal hier zijn, hebben ze genoeg te eten. "Het zit hier vol met vis rond de tien meter diepte lijn waar hij altijd zit, waardoor ze lang blijven hangen." Dit maakt de Noordzee een nieuwe natuurlijke habitat voor bultrug volgens Leopold.

"Ze kunnen maanden voor de kust heen en weer zwemmen. Dus ja, mensen kunnen ze zien"

Mardik Leopold, walvisexpert

"Of het zin heeft om naar Zandvoort te gaan met een verrekijker? Dat is altijd leuk, maar er is geen garantie dat je een bultrug zult zien. Hij kan nu net zo goed bij Bergen of Terschelling zijn", zegt Leopold. Hoewel het hele grote dieren zijn, blijven ze vaak onzichtbaar. Sommige bultruggen blijven maanden voor de Nederlandse kust, maar ze kunnen ook zomaar drie weken verdwijnen. "Niemand weet waar ze in die tijd heen gaan. Dat maakt het voor een safari lastig. Maar het is niet onmogelijk."

Walvissafari in Zandvoort of Texel?

"Voor een walvissafari moet zo'n bultrug wel voorspelbaar zijn en voor een langere tijd op dezelfde plek blijven. In Engeland wordt het al gedaan, daar hebben ze wel nog wat andere soorten zoals dolfijnen waardoor je niet helemaal afhankelijk bent van de bultrug." Toch is het volgens de expert best mogelijk: "Bij Texel heb ik er met een bootje meerdere keren naast gelegen. Je krijgt dan een melding, nu zwemt er één, en kan je er gelijk heen."

"Op Texel heb je een boot en haven bij de hand. Bij Zandvoort wordt dat wel een lastiger verhaal, dan moet je dat vanaf het strand doen met een klein bootje. Dan zou het kunnen", zegt Leopold. 

Mardik Leopold over invloed van windmolens op de bultrug

Er is geen aanwijzing dat windmolenparken enige hinder vormen voor bultruggen. Deze indrukwekkende zeezoogdieren zwemmen vaak vrolijk heen en weer in de nabijheid van windparken. Het is zelfs niet ongebruikelijk om foto's te zien van bultruggen met windparken op de achtergrond, wat aantoont dat de aanwezigheid van windmolens hen niet stoort. Bultruggen trekken zich simpelweg niets aan van de windparken.

Het enige wat je hierover kunt zeggen, is dat er zowel bultruggen als windparken zijn gekomen. De bultruggen bevinden zich in een gebied dat zich uitstrekt van Duitsland tot Frankrijk, waar af en toe een windmolenpark staat.

Als je dat verband serieus neemt, kun je ook zeggen: sinds er windparken zijn, komen er allemaal bultruggen op ons af.

Tip ons!

💬 Stuur een Whatsapp-bericht met een tip, foto of video naar 06-30093003 (handig om op te slaan in je telefoon)!

📧 Contacteer de redactie of journalisten bij jou in de buurt via ons tipformulier.

whatsapp Wil je ons nieuws via WhatsApp ontvangen? Abonneer je hier.

Op de hoogte blijven?

🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app via de App Store of de Google Play Store.

Lees ook