Ga naar Content

Het bulkt in Noord-Holland van huizen die op Ronald Koeman lijken

Cartoonist Gummbah begon er ooit mee, een serie boeken die net niet verschenen zijn. In deze serie prees hij het niet bestaande boek 'Huizen die op Ronald Koeman lijken' van H.N.G. van den Hurk aan, Hoornse kunstenaar Jaap Stiemer vond hierin een inspiratiebron en heeft ondertussen een flinke verzameling foto’s van huizen die op de bondscoach lijken.

Foto: Instagram @Koemanhuis / Pro Shots / Thomas Bakker

Stiemer kwam het idee jaren geleden tegen. "Ik heb het niet zelf bedacht, het komt van cartoonist Gummbah, die de voorkant van het boek publiceerde in De Volkskrant. Ik begreep meteen wat hij bedoelde. Koeman heeft zo’n ontzettend rechthoekige kop en een zandkleurig gezicht. De huizen zijn ook van die ontzettend vierkante blokken met twee ramen." 

Een 'Koeman-huis' met rode bakstenen is schreeuwende Koeman

Een 'Koeman-huis' is duidelijk herkenbaar, vertelt Jaap. "Het zijn het soort huizen dat je als kind tekent. Meestal vrijstaande woningen, van het allersimpelste soort met absoluut geen tierlantijntjes. Wat ontzettend past bij Koeman zelf. Het moet altijd een vierkant huis zijn, het liefst opgetrokken uit gele bakstenen. Rode bakstenen kunnen ook, maar dan heeft het huis meer weg van de bondcoach schreeuwend langs de lijn." De strakke blik van Koeman lijkt ook altijd terug te komen in de huizen. "Bovenin zijn er altijd twee ramen die lijken op de ogen. Het mooiste is als er op de benedenverdieping één raam is en dan ook het liefst zonder voordeur." 

Tekst gaat verder onder de foto.

Foto: Instagram @koemanhuis

Er is genoeg aanbod in Nederland. "Ik kom ze heel veel tegen, door heel Nederland. In Hoorn staat er één aan de Koepoortsweg bijvoorbeeld, maar er staan ook meerdere in Zwaag. In Drachten ben ik echt een goudmijn tegengekomen. Daar heb ik er zeker vijftig gefotografeerd." Nieuwe Koeman-huizen lijken niet meer gebouwd te worden, vertelt Jaap: "Ik denk dat ze vooral veel in de jaren zestig zijn gebouwd. Dit soort huizen zijn heel degelijk gebouwd, en net als Ronald Koeman gaan ze dus voorlopig ook niet meer weg. Hoe ouder Koeman wordt hoe meer hij op de huizen gaat lijken."

Een eerbetoon aan Gummbah

Stiemer houdt tegenwoordig een Instagram-account bij waarop hij de huizen verzamelt. Met de titel 'Koemanhuis' bouwt hij een eerbetoon aan Gummbah. "Ik ben fan van Gummbah en zijn absurdisme. Dit is gewoon een ontzettend goede grap, je krijgt hiermee een inkijkje in het brein van de koning van het absurdisme." Reacties van zowel Gummbah als Koeman blijven nog uit. "Ik tag Gummbah wel altijd, ook om te laten zien dat het niet mijn idee is. En op het account volg ik alleen maar Ronald Koeman. Ze hebben allebei nog niet gereageerd, maar van Koeman kan ik mij voorstellen dat hij hier wel om moet lachen."

De verzameling van Jaap Stiemer is te volgen op zijn instagram-account @koemanhuis.

Lees ook

Dit is een bericht van de gemeenschappelijke Westfriese nieuwsredactie

Samenwerking NH en WEEFF

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Volg ons Whatsappkanaal en krijg het nieuws direct op je telefoon
💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit West-Friesland. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📧 Stuur ons jouw tips op naar [email protected] 
✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]