Ga naar Content

Haarlemse winkeliers mogen tóch uitstallingen plaatsen van gemeente

Een overwinning voor de winkeliers in de Haarlemse Gierstraat. Sinds begin dit jaar protesteren zij tegen het verbod op uitstallingen met producten voor hun winkels. Dat heeft effect gehad. Donderdag maakte burgemeester Jos Wienen in de commissie Bestuur van de gemeenteraad bekend dat het verbod vervalt, als de winkeliers aan bepaalde voorwaarden voldoen. En de nieuwe regels gelden voor de hele gemeente.

Zolang ze niet dieper zijn dan één meter, mogen dit soort uitstallingen volgens de nieuwe regels weer worden geplaatst in Haarlem - Foto: NH Media/Maikel Ineke

Wienen liet de raadsleden weten dat de regels worden gelijkgetrokken voor de hele stad. In sommige straten geldt nu een verbod op uitstallingen, in andere niet. Naar aanleiding van protesten van winkeliers heeft de gemeente een schouw laten uitvoeren in straten waar het verbod geldt.

Anderhalve meter vrij voor voetgangers

"Er is gekeken of het opheffen van het uitstalverbod in deze straten problemen zou opleveren", meldde Wienen. "Uiteindelijk constateren wij dat het mogelijk is om te bepalen dat uitstallingen tot 1 meter uit de gevel geplaatst mogen worden, mits er anderhalve meter vrij blijft voor voetgangers." De nieuwe regels moeten nog worden geformaliseerd. Winkeliers ontvangen bericht van de gemeente.

Tekst loopt door onder de foto.

Jarco Huijsing in zijn winkel - Foto: NH Media/Maikel Ineke

Jarco Huijsing van Huijsing Books in de Gierstraat is een van de winkeliers die bezwaar maakte tegen het uitstalverbod. Aanleiding was het proces-verbaal dat hij begin dit jaar ontving vanwege kratten met boeken die hij voor zijn winkel had gezet. Actiepartij Haarlem en Trots Haarlem stelden hierop raadsvragen. "Ik was wel verrast door het moment van bekendmaken", laat Huijsing weten. "Maar ik heb altijd vertrouwd in een goede afloop."

"Veelzeggend was misschien wel dat ik het proces-verbaal heb ontvangen, maar uiteindelijk nooit een boete. De kratten met boeken heb ik tot die tijd altijd gewoon voor mijn winkel laten staan." Wel had Huijsing voor de zekerheid enkele (plastic) bloemen tussen de kistjes gestopt. Uitstallingen die de aantrekkelijkheid van de straat vergroten, waren immers wél toegestaan volgens de oude regels.

Verantwoordelijkheid

"Ik ben nog steeds van mening dat ook alleen kratten met boeken de aantrekkelijkheid vergroten", zegt boekhandelaar Huijsing. "Maar ik vind wel dat wij als winkeliers onze verantwoordelijkheid moeten nemen. We moeten geen misbruik maken van de nieuwe regels en er echt naar streven om de straten er mooier op te maken. Daar moeten we elkaar ook op durven aanspreken."

Lees ook

Meer nieuws uit Haarlem e.o.?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlem en omgeving. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Haarlem.

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]