Ga naar Content

Van kazen en kolen naar zand en grind: Noordhollandsch Kanaal is na 200 jaar nog steeds belangrijk

Je mag het best de 'blauwe snelweg' noemen: het 200-jarige Noordhollandsch Kanaal is nog steeds een belangrijke transportroute voor de binnen- en pleziervaart in de provincie. Waren het vroeger vooral kippen, kazen en groene kolen, tegenwoordig zijn het vooral ladingen grind, zand en silo's die hun weg vinden via het water. We varen mee met schippersbroers Sietze en Jelle de Haan van de Zandexpres 5.

De Zandexpres 5 vaart een paar keer per week met tonnen zand over het Noordhollands Kanaal - Foto: NH Media

Met 1450 ton zand uit het IJsselmeer vaart de Zandexpres 5 van Den Helder naar Schagen. Een tocht van ruim twee uur die de broers Sietze en Jelle de Haan wekelijks maken voor het grondstoffenbedrijf Spaansen. Het is week op, week af aan boord voor de broers. Ze weten niet beter, want geboren in een binnenvaartfamilie, vertelt Sietze: "Ik ben ook echt geboren op een schip en varen is gewoon mijn hobby. Het is een 'way of life'."

In de video zie je hoe de broers het varen op het kanaal ervaren:

Het Noordhollandsch Kanaal blijft ook na 200 jaar belangrijk voor transport van goederen en personen - NH Nieuws / Jurgen van den Bos

Het Noordhollandsch Kanaal is en blijft ontzettend belangrijk voor de binnenvaart. Er gaan honderdduizend tonnen aan goederen overheen en duizenden toeristen die het Noord-Hollandse landschap willen bekijken met cruiseschepen, vertelt Andries de Weerd van Koninklijke Binnenvaart Nederland.

Meegroeien

De Weerd: "Er wordt hier heel veel gebouwd en heel veel bouwmaterialen kunnen best over water vervoerd worden. Het ontlast het wegverkeer. Vergis je niet; de lading van de Zandexpres 5 vervangt vijftig vrachtwagens."

Dat het kanaal nog zeker tweehonderd jaar meegaat, is volgens De Weerd een feit. 'Maar', vervolgt hij: "Er komen grotere schepen, de bruggen moeten meegroeien, het kanaal moet op diepgang blijven. En daar moet de overheid in meegaan, zodat wij nog voor jaren deze duurzame vaarweg kunnen blijven gebruiken."

De broers Sietze en Jelle de Haan varen wekelijks op het Noordhollandsch Kanaal - Foto: NH Media / Jurgen van den Bos

Lees ook

Tip ons!

💬 Stuur een Whatsapp-bericht met een tip, foto of video naar 06-30093003 (handig om op te slaan in je telefoon)!

📧 Contacteer de redactie of journalisten bij jou in de buurt via ons tipformulier.

whatsapp Wil je ons nieuws via WhatsApp ontvangen? Abonneer je hier.

Op de hoogte blijven?

🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app via de App Store of de Google Play Store.