Ga naar Content

Meester Jaap zamelt geld in voor erfelijke ziekte met 100 kilometer lange wandeling

De derde en laatste editie van Trappen tegen Huntington heeft gisteren ruim 31.000 euro opgebracht. Het evenement werd opgezet door Zaankanter Edwin Stolp die de erfelijke ziekte heeft. Er werd gefietst, gevoetbald en gewandeld om geld op te halen voor onderzoek naar de ziekte. Meester Jaap - een kennis van basisschool De Rietvink en De Vuurvogel – liep liefst honderd kilometer op één dag, speciaal voor Edwin.

Westzaan haalt ruim 30.000 euro op voor onderzoek naar erfelijke ziekte - NH Nieuws

Met een enorm applaus wordt meester Jaap onthaald bij het complex van VVV Westzaan. "Het was een beetje te warm op het eind. M'n benen doen het nog, misschien een heel klein blaartje maar voor de rest gaat het prima", grijnst hij voordat hij met een ijsje op een stoel ploft. 

Tekst loopt door onder de foto.

Meester Jaap geniet van een welverdiend ijsje - Foto: NH

Edwin is al enkele jaren het gezicht van de actie Trappen tegen Huntington. Huntington is een erfelijke hersenaandoening, waarbij de klachten door de jaren heen steeds erger worden. De kans dat zijn twee kinderen het gen ook dragen is vijftig procent. Voor Edwin komt onderzoek waarschijnlijk te laat, maar voor zijn kinderen kan het mogelijk nog op tijd zijn.

Melanie Kroezen zit in hetzelfde schuitje als Edwin. De voorzitter van het Campagneteam Huntington is ook drager van het gen. "Dat is zo'n motivatie om me in te zetten voor onderzoek tegen deze ziekte. Dan ontmoet je allemaal mensen zoals Edwin, dat maakt het bijzonder."

Tekst loopt door onder de foto.

Edwin Stolp en Melanie Kroezen - Foto: NH

Melanie vervolgt: "Honderd procent van het opgehaalde geld gaat naar onderzoek. Inmiddels zijn er al elf onderzoekslijnen draaiende, mede dankzij acties van Edwin. Daar zijn we heel dankbaar voor."

Edwin: "Vanwege die erfelijke ziekte zijn er hele generaties bij de ziekte betrokken. Het is heel fijn dat verschillende families zich inzetten voor onderzoek, wat zó belangrijk is."

Trotse Edwin

Aan het eind van de dag zijn alle deelnemers heelhuids terug en is het opgehaalde bedrag flink. "Je bent een half jaar alles aan het organiseren en aan het bedenken op je zolderkamer. En nu zijn er veertig mensen die eraan werken en heel veel deelnemers. Ik ben trots."

NH sprak afgelopen week al met Edwin over de ziekte en deze actie. Lees dat artikel hieronder terug.

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit Zaanstreek-Waterland?

Taalfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]