Ga naar Content

Booteigenaren Kudelstaart ontdaan door speedbootongeluk: "Je kon erop wachten"

De schok in Kudelstaart is groot, een dag na het dodelijke bootongeluk op de Westeinderplassen. Een 20-jarige man kwam daarbij om het leven. Booteigenaren in de jachthaven van Kudelstaart zijn ontdaan, maar niet verbaasd dat het zo is misgegaan. Het wordt veel te druk op het water, vinden sommigen van hen. 

Een boot scheert over de Westeinderplassen, ter hoogte van Kudelstaart - Foto: NH Media

Wat er er gistermiddag om 17.00 uur precies misging op het water bij Kudelstaart is nog niet duidelijk. Een bekende van het Zuid-Hollandse slachtoffer vertelt aan Omroep West dat het slachtoffer met een groepje vrienden aan het wakeboarden was. Daarbij lag hij op een gegeven moment in het water, waarna een speedboot over hem heen voer. In de jachthaven werd hij nog gereanimeerd, maar uiteindelijk overleed de man uit De Lier.

"Je schrikt er wel van als je dat hoort, al wat ik nog niet precies het hoe en wat", vertelt een man die net zijn fluisterbootje afmeert in de Kudelstaartse jachthaven. "Wij hebben zelf nooit problemen gehad met de snellere boten op de plassen, maar het is dan ook een heel groot stuk water, ook al wordt het steeds drukker. Je ziet ze wel gaan, maar bijna altijd in de speedbootbaan."

Over de gehele lengte van de Westeinderplassen loopt een snelvaarbaan, in de volksmond de 'speedbootbaan' genoemd. Met de juiste vergunning mogen boten daar hogere snelheden varen dan elders op het water. Het ongeluk van gisteren vond plaats op die baan.

Schematische kaart, waarop de 'speedbootbaan' te zien is die voor Kudelstaart langs loopt - Foto: Overheid.nl

Die snelvaarbaan wordt wel erg vrijelijk gebruikt, vertelt een speedbootbezitter: "Om daar in het weekend op te mogen moet je zo'n tien jaar op de wachtlijst staan voor de juiste vergunning, dat heeft voor de meesten geen zin. Vaak knijpen ze wel een oogje dicht als je wordt gecontroleerd, zolang je netjes binnen de baan blijft wanneer je het gas opentrekt."

Juist daar werd het slachtoffer door de speedboot geraakt. Het is nog niet bekend of de twee betrokken boten in het bezit waren van een vergunning. Feit is wel dat de baan vaker gebruikt wordt voor wakeboarden en waterskien, getuigt ook de aanwezigheid van de lokale waterskivereniging.

"Je hoeft niet de illusie te hebben dat dit iets gaat veranderen"

Booteigenaar over de impact van het ongeluk

Een man die al tientallen jaren met zijn boot in de haven bij Kudelstaart ligt is cynisch over het ongeval: "Dit zat er natuurlijk dik in, je kon erop wachten. Die jeugd racet als een gek over de plassen. Je hoeft niet de illusie te hebben dat dit iets gaat veranderen, want daar luisteren ze  toch niet naar." Overigens is het op dit moment niet duidelijk of een van de betrokken partijen regels overtrad.

De gemeente Aalsmeer is al een aantal jaar bezig met een plan van aanpak voor de steeds drukker wordende Westeinderplassen. In een convenant werden in 2021 afspraken gemaakt met Aalsmeerse waterrecreanten op onder andere wangedrag en vandalisme een halt toe te roepen.

Lees ook

💬 Wil je iets kwijt?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]